VIDEO Rușii au lansat o mega-operațiune pe pământ american

Videoclipul a fost vizualizat de milioane de ori pe platforme online, cum ar fi reţeaua X. În imagini se vede un bărbat care triază buletine de vot şi le rupe pe cele pentru Trump, în comitatul Bucks din Pennsylvania, unul din statele unde rezultatul scrutinului prezidenţial din SUA este nedecis, conform AFP, scrie Agerpres.

SUA acuză Rusia de dezinformare

Într-o declaraţie comună, Biroul Directorului pentru Informaţiile Naţionale (ODNI), Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Agenţia pentru Securitatea Informatică şi a Infrastructurii (CISA) au afirmat că materialul respectiv face parte dintr-o operaţiune rusă de dezinformare.

„Agenţi ruşi au fabricat şi amplificat un video recent în care se arată, fals, un individ care rupe buletine de vot în Pennsylvania”, arată comunicatul. „Această activitate rusească se înscrie într-un efort mai larg al Moscovei de a pune întrebări nefondate despre validitatea alegerilor americane şi de a alimenta diviziunile între americani”, iar Rusia ar putea crea şi difuza mai multe astfel de materiale, avertizează instituţiile citate.

Consiliul electoral din Bucks afirmaseră încă de joi că videoclipul este fals, iar plicul şi alte documente care se văd în imagini nu sunt autentice.

Ce spun unii experți

Mai mulţi cercetători, printre care Darren Linvill de la Centrul de Criminalistică Media al Universităţii Clemson, au atribuit falsul unei reţele de dezinformare afiiliate Kremlinului, cunoscută ca Storm-1516, care a mai produs deja videoclipuri false pentru discreditarea campaniei candidatei democrate la preşedinţie, vicepreşedinta SUA Kamala Harris.

AFP menţionează că autorităţile americane se aşteaptă la intensificarea dezinformărilor în ultimele zile dinaintea alegerilor din 5 noiembrie.

Prezidenţiale2024/ Proiectul lui Ciucă pentru Bucureşti: Sediul Guvernului se mută la Casa Ştiinţei; clădirile ministerelor – la universităţi

Câciu ironizează planul lui Ciucă pentru Bucureşti: Ceauşescu s-a reîncarnat! Bolşevismul galben e pe val! Nu credeam să mai aud vreodată ideile lui Ceauşescu despre sistematizarea Capitalei / În aceeaşi oală intră şi Nicuşor Dan