Toate taberele revendică victoria în alegerile din Georgia. Exit poll-urile dau rezultate diferite

Partidul de guvernământ din Georgia şi partidele de opoziţie au revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, care, potrivit acestora, vor determina dacă fosta republică sovietică se va apropia de Occident sau se va întoarce spre Rusia, în contextul războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Exit-poll-uri rivale au oferit proiecţii extrem de diferite pentru alegeri. Un sondaj a arătat că partidul de guvernământ, care s-a orientat recent către o retorică pro-rusă, a obţinut o victorie confortabilă, iar alte două sondaje au arătat că opoziţia ar obţine o majoritate.

Un sondaj efectuat la ieşirea de la urne de canalul Imedi TV, care susţine Visul Georgian, a arătat că partidul de guvernământ a obţinut 56% din voturi. Însă exit-poll-urile realizate de canalele Formula şi Mtavari Arkhi, care sunt în favoarea opoziţiei, au indicat victorii majore pentru partidele de opoziţie pro-occidentale, care au sugerat că ar putea forma împreună o majoritate în parlamentul cu 150 de locuri.

Toate cele trei canale de televiziune au arătat candidaţii pe care i-au susţinut aplaudând şi sărbătorind victoria.

Bidzina Ivanishvili, fondatorul miliardar al partidului de guvernământ şi fost prim-ministru, şi-a revendicat victoria. „Este un caz rar în lume ca acelaşi partid să obţină un asemenea succes într-o situaţie atât de dificilă – acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian”, a declarat Ivanishvili la doar câteva minute după închiderea urnelor. „Vă asigur că ţara noastră va obţine un mare succes în următorii patru ani”, a spus Ivanishvili.

Aflat la putere din 2012, Visul Georgian s-a orientat în ultimii doi ani către o retorică pro-rusă şi a atras mânia aliaţilor săi occidentali pentru ceea ce aceştia consideră a fi tendinţa sa tot mai autoritară.

Preşedintele georgian Salome Zourabichvili – un fost aliat al partidului de guvernământ devenit un critic feroce ale cărui puteri sunt în principal ceremoniale – şi observatorii electorali interni independenţi au susţinut că Visul Georgian a fost implicat în cumpărarea pe scară largă de voturi şi în alte forme de abuz electoral în perioada premergătoare votului.

Opoziţia a revendicat victoria şi a precizat că este pe cale să obţină o majoritatea. Rezultatele complete ar trebui să fie anunţate în câteva ore.

„Georgia europeană câştigă cu 52% în ciuda încercărilor de fraudare a alegerilor şi fără voturile din diaspora”, a transmis Zourabichvili pe X.

Sondajul Formula la ieşirea de la urne a indicat că partidul de guvernământ ar fi cel mai mare partid, dar că principalele patru partide de opoziţie combinate ar avea 83 de locuri.

Principalele patru blocuri de opoziţie din Georgia sunt profund divizate şi nu este clar dacă acestea vor putea lucra împreună dacă vor priva Visul Georgian de majoritatea sa.

Fotbal: Victorie la limită pentru Manchester City în Premier League

Contractul de construire a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este aproape de semnare. Printre contractori, compania-mamă a dezvoltatorului SMR-urilor SUA de la Doiceşti