VIDEO Alegeri cruciale în Georgia. Rezultate incerte după ce Rusia a încercat să deturneze votul

Ziua a fost extrem de tensionată în țara din Caucaz – pe rețelele sociale au apărut imagini în care oameni din secții de vot umplu urnele cu voturi, iar președinta a condamnat „incidentele profund tulburătoare de violență” de la mai multe secții de vot.

La aceste alegeri, confruntarea se duce între partidul de guvernământ Visul Georgian, patronat de oligarhul pro-rus Bidzina Ivanișvili, pe de-o parte, și mai multe partide opoziție – Mișcarea Națională Unită, Georgia Puternică, Coaliția pentru Schimbare și Pentru Georgia.

Toate cele patru partide de opoziție sunt semnatare ale Cartei Georgiene, un plan de acțiune al președintei pro-europene Salome Zurabișvili, care propune ca forțele de opoziție să se unească pentru a forma un guvern tehnocrat după alegeri, cu prioritatea de a dezgheța negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Negocierile au fost înghețate de Comisia Europeană, ca urmare a adoptării de către puterea de la Tbilisi a unor legi similare cu cele promovate în Rusia – împotriva societății civile și împotriva minorităților sexuale – dar și a declarațiilor făcute de la vârful guvernului. Visul Georgian a promis să interzică partidele de opoziție dacă obține o majoritate constituțională la aceste alegeri.

Astfel, întreaga competiție electorală a devenit una între două perspective radical diferite – aderarea la UE, care vine cu consolidarea democrației și statului de drept, pe de-o parte și apropierea de Rusia agresoare, de cealaltă parte.

Partidele de opoziție acuză Visul Georgian că aruncă țara înapoi pe orbita Rusiei. Armata rusă a invadat, în trecut, Georgia, și a creat pe teritoriul ei mai multe cvasi-state, într-un stil similar cu cel folosit în Ucraina, în 2014.

După închiderea votului, trei exit-poll-uri au fost făcute publice aproape imediate – cu rezultate contradictorii.

Un sondaj comandat de Edison Research a arătat că Visul Georgian a obținut 40,9%, în timp ce partidele de opoziție au reușit să obțină un scor însumat de 51,9%, suficient pentru o nouă majoritate.

Un alt sondaj, arătat la televiziunea pro-putere Imedi TV proclamă câștigător Visul Georgian cu 56,1%.

Al treilea sondaj arată un rezultat de blocaj – Visul Georgian la 42% și celelalte partide de opoziție la 48%.

Conform primul sondaj, clasamentul ar arăta în felul următor:

Visul Georgian – 40,9%

Mișcarea Națională Unită – 16,7%

Coaliția pentru Schimbare – 16,7%

Georgia Puternică – 10,3%

Pentru Georgia – 8,2%

Pe lângă exit-poll-uri cu rezultate contradictorii, situația de la alegerile din Georgia e complicată și de imaginile revoltătoare de pe rețele sociale în care apar persoane din secțiile de vot care umplu urnele cu buletine de vot.

Conform Nexta, unele voturi erau deja marcate cu votat pentru Visul Georgian, iar aplicarea unei a doua ștampile ar fi invalidat votul.

 

De asemenea, există informații că la unele secții au avut loc violențe – oameni ai partidului de guvernare ar fi luat cu asalt sediul central al partidului de opoziție UNM și i-ar fi atacat pe reprezentanții săi de acolo.

Agresorii ar fi venit acolo cu mașini pe care se aflau steaguri uriașe ale Georgiei. La o televiziune au fost difuzate inclusiv imagini cu violențele fizice – cei de la UNM au folosit spray-uri cu piper pentru a se lupta împotriva agresorilor.

Premierul pro-rus Irakli Kobakhidze a insistat, însă, că alegerile se desfășoară „într-un mediu pașnic”. El a dat vina pe opoziție și pe televiziunile pro-opoziție, întrebându-se „de ce s-ar afla reporterii în locuri în care vin agresori”.

 

Kobakhidze a mai spus și că Visul Georgian a obținut o „victorie categorică”, deși a recunoscut că încă nu poate să spună că s-a ajuns la o majoritate constituțională.

El a adăugat că alegerile sunt „între război și pace” și că „Georgia are un viitor european”.

Președinta Salome Zurabișvili a condamnat, de asemenea, „incidentele de violență profund tulburătoare la mai multe secții de votare din țară”.

Într-o postare pe Twitter, ea a scris că „Georgia Europeană câștigă cu 52%, în ciuda încercărilor de a fura alegerile și fără voturile din diaspora”.

.

 

 

 

Adio, bizoni în trafic! Poliția Română anunță aplicația specială unde pot fi reclamați șoferii agresivi

Video Elias Charalambous și-a motivat echipa după înfrângerea din Scoția: Urmează un nou meci, o întâlnim pe Rapid