Netanyahu anunţă la comemorarea ebraică a atacului de la 7 octombrie că riposta Israelului în Iran de sâmbătă a fost ”precisă şi puternică” şi că şi-a ”atins toate obiectivele”

Atacul aerian de sâmbătă împotriva unor ţinte militare din Iran a fost ”precis şi puternic” şi şi-a ”atins toate obiectivele”, anunţă duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Benjamin Netanyahu a făcut această primă declaraţie publică despre atac în timpul unei ceremonii de comemorare ebraică a atacului Hamas de la 7 ocrombrie 2023 în sudul israelului.

”NE-AM ŢINUT PROMISIUNEA”

”Iranul a atacat Israelul cu sutre de rachete balistice, iar acest atac a eşuat”, a declarat el, referindu-se la atacul iranian cu rachetă de la 1 octombrie, când majoritatea rachetelor iraniene au fost interceptate de apărare israeliană antirachetă.

”Noi am promis atunci că vom reacţiona cu forţă, iar sâmbătă în zori ne-am ţinut promisiunea.”, a declarat el.

”Forţele Aeriene au atacat Iranul şi au lovit capacităţile de apărare ale Iranului şi de producţie a rachetelor care ne vizează”, a încheiat Benjamin Netanyahu.

HOTĂRÂREA TEHERANULUI ”NU ARE LIMITE”

Pe de altă parte, Iranul ”nu va ezita să reacţioneze în mod decisiv şi proporţional împotriva oricărei încălcări a integrirăţii sale teritoriale şi securităţii sale, la momentul oportun”, a ameninţat sâmbătă ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi.

Iranul şi-a afirmat sâmbătă dreptul de a se apăra în urma atacurilor israeliene vizând instalaţii militare, un ultim episod al ostilităţilor între cele două ţări inamice, care alimentează temeri ale unei escaladări militare în Orientul Mijlociu.

Israelul a anunţat pentru prima oară că a atacat Iranul în atacuri aeriene, sâmbătă în zori, vizând instalaţii de producţie de rachete.

Iranul a anunţat ”pagube limitate” şi patru militari ucişi.

Israelul a ameninţat apoi Iranul că-l va face să ”plătească un preţ mare” dacă ripostează, în contextul în care comunitatea internaţională îndeamnă la reţinere de frica unei deflagraţii.

”Sper că e sfârşitul”, a declarat preşedintele american Joe Biden, a cărui ţară este cel mai apropiat aliat al Israelului şi principalul furnizor de armament al acestuia.

Raidurile israeliene sunt o ripostă la un atac cu rachetă al Iranului împotriva teritoriului israelian la 1 octombrie, un angrenaj de violenţe legat de războaiele pe care israelul le poartă împotriva a două mişcări islamiste susţinute de către Teheran, Hamasul palestinian în Fâşia Gaza şi Hezbollahul în Liban.

Marcel Ciolacu, întrebat cu cine îşi doreşte să intre în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale: Cu domnul Ciucă

Georgia își ia adio de la Europa, potrivit primelor rezultate oficiale ale alegerilor legislative. Rusia a spus că vrea ca Visul Georgian să câștige