UPDATE / VIDEO Un nou atac fulger lansat de Israel: sunt cel puțin 45 de morți

Cel puţin nouă palestinieni, inclusiv un copil, au fost ucişi duminică într-un atac israelian asupra unei şcoli transformate în adăpost pentru persoane strămutate la periferia oraşului Gaza, în nordul Fâşiei, au anunţat serviciile de urgenţă ale enclavei asediate, transmite AFP, scrie Agerpres.

Atacul asupra şcolii Asmaa, situată în interiorul taberei de refugiaţi al-Shati, a făcut, de asemenea, mai mulţi răniţi, victimele fiind transportate la spitalul al-Shifa din oraş.

Contactată de AFP, armata israeliană a spus că „verifică” informaţiile

Şcoala găzduia „un număr mare de oameni care au fugit din regiunea Jabalia şi din nordul Fâşiei Gaza”, unde armata israeliană conduce o ofensivă împotriva Hamas, a explicat Hussein Mohsen, şeful serviciilor de ambulanţă din cadrul serviciilor de urgenţă ale oraşului. „Nu este prima dată când avioanele israeliene vizează şcoli”, a adăugat el.

Mulţi civili care au fugit de luptele ce devastează teritoriul asediat şi-au găsit refugiu în şcoli. Dar multe dintre aceste şcoli au fost ţinta unor atacuri, armata israeliană acuzând mişcarea islamistă că se ascunde printre refugiaţi şi că foloseşte clădirile ca centre de comandă, ceea ce Hamas neagă.

Nordul Fâşiei Gaza este în prezent scena unor lupte importante între armata israeliană şi luptătorii Hamas care, potrivit acesteia, se regrupează în această regiune pentru a-şi reconstitui trupele după mai bine de un an de război.

Armata a înconjurat mai întâi Jabalia şi a cerut populaţiei să se deplaseze spre sud, amenajând puncte de trecere pentru a controla locuitorii. Operaţiunea a fost apoi extinsă într-o zonă ce include oraşul Beit Lahia, mai la nord, şi împrejurimile sale.

De la începutul operaţiunii în Jabalia, aproximativ 45.000 de palestinieni au părăsit regiunea pentru a se refugia mai la sud, în oraşul Gaza şi în jurul acestuia, conform unui anunţ făcut vineri de armata israeliană.

 

 

Bilanțul victimelor campaniei de represalii a Israelului în Gaza se apropie de 43.000 de morți, potrivit autorităților sanitare din Gaza, enclava dens populată fiind în ruină, relatează Mediafax.

Ce urmează?

Directorii CIA și Mossad, agenția israeliană de informații, se vor întâlni cu premierul Qatarului duminică la Doha, a declarat pentru Reuters un oficial informat cu privire la discuții.

Negocierile vor viza o încetare a focului pe termen scurt și eliberarea unor ostatici deținuți de Hamas în schimbul eliberării de către Israel a prizonierilor palestinieni, a declarat oficialul.

Scopul discuțiilor este de a determina Israelul și Hamas să accepte o încetare a luptelor pentru mai puțin de o lună, în speranța că aceasta va conduce la o încetare a focului mai permanentă.

Nu a existat niciun comentariu din partea Hamas, dar un oficial palestinian apropiat de eforturile de mediere a declarat pentru Reuters: „Mă aștept ca Hamas să asculte noile oferte, dar rămâne hotărât că orice acord trebuie să pună capăt războiului și să scoată forțele israeliene din Gaza”.

Statele Unite, Qatarul și Egiptul au condus negocierile pentru a pune capăt războiului, care a izbucnit după ce luptătorii Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie anul trecut, ucigând 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici, conform calculelor israeliene.

 

Premier League: Înfrângeri pentru Manchester United şi Tottenham

Kim Jong Un și-a trimis trupele de elită împotriva Ucrainei: se discută de 10.000 de soldați / Avantajul Rusiei prin această manevră