Premierul britanic, acuzat că e un micuț ‘dictator’: ‘Are o mentalitate colonială! Dictează ce poate și ce nu poate fi discutat!’

Marea Britanie a respins până în prezent solicitările de reparații, dar unii militanți au sperat că noul guvern laburist al lui Starmer va fi mai deschis în acest sens, potrivit Reuters, relatează Mediafax.

Cu toate acestea, înainte de summitul șefilor de guvern din Commonwealth din Samoa, unde națiunile caraibiene și africane au dorit să discute subiectul, Starmer a declarat că problema nu se află pe ordinea de zi și că ar dori să „privească înainte”, mai degrabă decât să aibă „discuții foarte lungi și interminabile despre reparații privind trecutul”. „(Este) foarte insultător (să) le spui oamenilor de origine africană să uite și să meargă mai departe”, a declarat deputatul laburist Bell Ribeiro-Addy la o conferință transpartinică privind reparațiile de la Londra.

La finalul summitului din Samoa, liderii clubului celor 56 de națiuni condus de regele Charles al III-lea al Marii Britanii au convenit să includă în comunicatul lor final faptul că a sosit timpul pentru o discuție privind reparațiile.

„Sunt foarte mândru că aceste națiuni au refuzat să fie reduse la tăcere”, a declarat Ribeiro-Addy.

Un alt deputat laburist, Clive Lewis, a declarat că este surprinzător faptul că Starmer a crezut că poate duce o „mentalitate colonială” la summit și „să dicteze ce poate și ce nu poate fi discutat”.

La o conferință de presă organizată sâmbătă în Samoa, Starmer a declarat că sclavia este „detestabilă” și că discuțiile convenite în comunicat nu vor fi „despre bani”.

Un purtător de cuvânt al Downing Street nu a avut alte comentarii cu privire la remarcile făcute duminică de deputații laburiști.

Consecințe

Susținătorii reparațiilor spun că moștenirea sclaviei a cauzat inegalități rasiale persistente, în timp ce oponenții spun că țările nu ar trebui să fie ținute responsabile pentru greșelile istorice.

Parlamentarii au declarat că reparațiile ar putea include scuze oficiale, anularea datoriilor, returnarea de artefacte sau modificarea programei școlare, nu doar plăți financiare.

Diane Abbott, prima femeie de culoare din Marea Britanie, a declarat că Partidul Laburist a avut anterior planuri de a înființa o comisie națională pentru reparații, dar Starmer „pare să fi uitat acest lucru”.

„Reparațiile nu se referă la trecut, ci la prezent”, a spus ea.

Tensiune maximă: China a înconjurat militar Taiwanul

Fostul preşedinte al Boliviei, Evo Morales, spune că a fost ţinta unei tentative de asasinat