Alegeri locale în Brazilia: turul doi ar trebui să confirme influența dreptei / Crește partidul lui Jair Bolsonaro, scade partidul lui Lula da Silva

Partidele de dreapta și de centru-dreapta sunt favorizate să câștige majoritatea celor 15 capitale de stat care vor alege primarii pentru următorii patru ani, Partidul Liberal (PL) al fostului președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro sporindu-și influența politică, scrie Reuters, conform Mediafax.

Partidul Muncitorilor (PT) de stânga al președintelui Luiz Inacio Lula da Silva a înregistrat rezultate slabe, în parte din cauza scăderii popularității sale. În principalul său bastion de susținere, regiunea mai săracă din nord-estul Braziliei, PT se află într-o cursă strânsă împotriva PL pentru funcția de primar al orașului Fortaleza.

Lula s-a arătat reticent în a face campanie pentru candidații care riscă să fie înfrânți, iar o rană la cap suferită în urmă cu o săptămână l-a ținut departe de campanie în ultimele zile ale acesteia. În fruntea unui guvern minoritar, Lula a devenit din ce în ce mai mult ostaticul unui Congres conservator din Brasilia pentru a putea guverna.

Perla coroanei alegerilor de duminică este cel mai mare oraș din Brazilia, Sao Paulo, unde primarul Ricardo Nunes, susținut de Bolsonaro, ar trebui să câștige realegerea și să-l învingă pe contracandidatul său de stânga, Guilherme Boulos, care este susținut de Lula.

O pană de curent de șase zile în această lună în oraș l-a făcut pe Nunes să piardă puncte, dar sondajele arată că acei alegători nu au trecut la Boulos.

Un sondaj Datafolha de sâmbătă a arătat că Nunes îl conducea pe Boulos cu 48% la 37% în ceea ce privește sprijinul electoratului

Sao Paulo este o cursă cheie în pregătirea alegerilor din 2026, care arată că mișcarea de dreapta a lui Bolsonaro rămâne puternică, chiar dacă acestuia i s-a interzis să candideze la o funcție aleasă până în 2030 pentru atacurile sale nefondate la adresa sistemului de vot din Brazilia.

Creșterea electorală a dreptei a dus la diviziuni în rândurile acesteia, în special în Sao Paulo, unde susținătorii lui Bolsonaro au fost împărțiți între candidatul său, actualul președinte Nunes, și influentul om de extremă dreapta Pablo Marcal, care s-a poziționat ca moștenitor politic al lui Bolsonaro.

În statul agricol Goias, partidul PL al lui Bolsonaro s-a confruntat în cursa pentru primăria din Goiania cu candidatul partidului conservator Uniao Brasil, care a fost susținut de guvernatorul Ronaldo Caiado, un posibil purtător de stindard al dreptei mai moderat.

Runda a doua a scrutinului a avut loc în orașe cu peste 200.000 de alegători în care niciun candidat nu a obținut majoritatea în primul tur de scrutin din 6 octombrie, ceea ce a impulsionat centrul-dreapta brazilian, în timp ce PT-ul lui Lula nu a reușit să câștige niciuna dintre capitalele de stat.

Real Madrid a condamnat comportamentul rasist al câtorva dintre suporterii săi faţă de jucătorii Barcelonei

Scandal-monstru în Ilfov – Au intervenit luptătorii SAS, patru persoane au ajuns la spital, zece la poliție