Georgia, în pragul revoltelor: opoziția denunță victoria partidului de guvernământ, iar UE cere o anchetă

Conform rezultatelor oficiale din peste 99% din secțiile de votare, principala coaliție de opoziție pro-occidentală a obținut 37,5% din sufragii. Victoria oferă partidului „Visul Georgian” 91 de locuri în parlamentul de 150 de membri.

Președintele pro-occidental Salome Zurabishvili a acuzat Rusia că a orchestrat fraudarea alegerilor: „Suntem martori și victime ale unei operațiuni speciale rusești, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”.

„Acum este momentul pentru proteste în masă. Trebuie să arătăm lumii că luptăm pentru libertate și că suntem un popor care nu va tolera nedreptatea”, a declarat fostul președinte Mikheil Saakașvili pe Facebook.

Observatorii internaționali au raportat că alegerile au fost „marcate de un teren de joc inegal, presiune și tensiune”. O misiune a Parlamentului European a semnalat cazuri de „umplere a urnelor” și „agresiune fizică” asupra observatorilor.

„Aceste presupuse nereguli trebuie să fie clarificate și abordate cu seriozitate”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.

„Victoria noastră este impresionantă”, a afirmat premierul Irakli Kobakhidze, acuzând opoziția că „subminează ordinea constituțională a țării”.

„Aceasta este o încercare de a fura viitorul Georgiei”, a declarat Tina Bokuchava, lider al Mișcării Naționale Unite.

Partidul „Visul Georgian”, aflat la putere din 2012, a fost criticat recent pentru adoptarea unei legi controversate privind „influența străină” și pentru măsuri care restricționează drepturile minorităților LGBTQ. Aceste decizii au determinat Bruxelles-ul să înghețe procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Washingtonul a impus sancțiuni împotriva mai multor oficiali georgieni.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Rușii au atacat puternic o zonă cheie din Ucraina: S-a tras în rafală

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte luni pentru a discuta despre atacul Israelului asupra Iranului