Un judecător american a aprobat un acord de 102 milioane de dolari pentru companiile care deţin şi operează nava care a lovit podul Francis Scott Key din Baltimore, în martie

Un judecător american a aprobat un acord de 102 milioane de dolari pentru companiile care deţin şi operează nava care a lovit podul Francis Scott Key din Baltimore în martie, provocând moartea a şase persoane, transmite Reuters.

Decizia, luată de judecătorul districtual James Bredar, soluţionează cererile guvernului SUA, după ce Departamentul de Justiţie a intentat în septembrie un proces civil pentru daune în valoare de 103 milioane de dolari împotriva a două companii din Singapore: Grace Ocean Private Limited şi Synergy Marine Private Limited.

Un purtător de cuvânt al companiilor a declarat că acestea au fost de acord cu plata sumei, deşi neagă responsabilitatea, subliniind că sunt asigurate integral pentru acoperirea costurilor şi că nu au fost impuse daune punitive.

Acordul acoperă costurile suportate de guvernul american pentru a răspunde incidentului şi pentru a elibera epava navei Dali şi resturile podului din portul Baltimore, redeschis în iunie.

Separat, statul Maryland a depus cereri împotriva companiilor pentru costurile de reconstrucţie a podului, estimate între 1,7 şi 1,9 miliarde de dolari, anticipând finalizarea acestuia până în toamna anului 2028.

Companiile de transport maritim se confruntă cu revendicări suplimentare din partea familiilor victimelor, a muncitorilor afectaţi de închiderea portului, a oraşului şi comitatului Baltimore, a companiilor de asigurări, a unei companii de utilităţi şi a altor entităţi, şi au anunţat că intenţionează să le conteste.

 

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte luni pentru a discuta despre atacul Israelului asupra Iranului

Elon Musk, lovitură dată liderului suprem al Iranului: i-a suspendat contul de pe rețeaua X