Spectacol de groază pentru ‘acțiunile de Halloween’: Giganții din industria dulciurilor au performanțe de 14 ori mai slabe decât piața în ultimii cinci ani

●       Analiza eToro arată că cele mai importante acțiuni ale producătorilor de dulciuri din lume au avut in medie un randament de doar 5% în 5 ani

●       Nestle a avut cea mai slabă performanță, speriind investitorii cu o scădere a prețului acțiunilor de 22% din 2019

●       Mondelez (+28%), proprietarul Cadbury, Hershey (+22%) și Lindt din Elveția (+30%) au tras în sus performanța medie

eToro a creat un coș cu ponderare egală din 8 dintre cele mai mari acțiuni de ale companiilor din industria dulciurilor din lume (pe baza vânzărilor din 2023). Analiza arată că valoarea acestor companii a scăzut cu 4% în ultimul an, în timp ce indicii principali ai burselor au crescut cu cel puțin 9%, indicele MSCI World crescând cu 30% în această perioadă (a se vedea tabelul 1). Pe o perioadă de cinci ani, situația este și mai înspăimântătoare, coșul de acțiuni ale producătorilor de dulciuri înregistrând un randament de doar 5%, față de 72% în cazul indicelui MSCI World.

Comentând datele, analistul de piață eToro Sam North a declarat: „Acțiunile producătorilor de dulciuri se confruntă cu o perioadă dificilă. Creșterea prețurilor la cacao și zahăr a redus marjele de profit, în timp ce întreruperile lanțului de aprovizionare au dus la creșterea cheltuielilor de producție și distribuție. Inflația și creșterea costului vieții au afectat, de asemenea, puterea de cumpărare a consumatorilor, ceea ce face mai dificil pentru oameni să cheltuiască bani pe articole neesențiale, cum ar fi ciocolată și snack-uri.

„Saturarea pieței a făcut, de asemenea, dificilă pentru companii susținerea creșterii și profitabilității. Cu numeroase mărci care își dispută atenția consumatorilor, chiar și produsele inovatoare se luptă să se impună, ceea ce duce la războaie ale prețurilor care reduc și mai mult marjele.”.

Doar trei dintre producătorii de dulciuri și ciocolată analizați au avut randamente pozitive în ultimii cinci ani, firmele americane Hershey (22%) și Mondelez (28%) înregistrând o creștere pozitivă a prețului acțiunilor, împreună cu Lindt (+30%) (a se vedea Tabelul 2). Pe de altă parte, gigantul alimentar Nestle – care se mândrește cu un portofoliu mare de mărci de ciocolată, inclusiv Smarties și Quality Street – a tras în jos performanța, pierzând 22% din valoarea sa din 2019, în timp ce alți producători incluși în coș au înregistrat pierderi mai marginale.

Până în prezent, acest an a fost unul mixt pentru această industrie. În timp ce producătorii japonezi de ciocolată Meiji Holdings (+10%) și Ezaki Glico (+7%) și-au mulțumit acționarii, profitând de sentimentul pozitiv al Nikkei, alții precum Orion din Coreea de Sud (-17%) și firma americană Tootsie Roll (-8%) au avut probleme, iar Nestle a avut o evoluție deosebit de proastă (-14%) în această perioadă.

Schimbarea către un stil de viață mai sănătos este o altă preocupare presantă pentru această industrie. Pe măsură ce tot mai mulți oameni optează pentru gustări cu un conținut mai scăzut de zahăr și ingrediente naturale, companiile au fost nevoite să își inoveze liniile de produse. Printre exemple se numără versiunile hipocalorice ale produselor emblematice ale Mondelez, linia de produse organice și fără OMG lansată de Hershey și batoanele bogate în proteine, cereale integrale și îmbogățite dezvoltate de Nestle”, adaugă North.

Despre eToro

eToro este platforma de tranzacționare și investiții care vă permite să investiți, să partajați și să învățați. A fost fondata în 2007 cu viziunea unei lumi în care toată lumea poate tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Astăzi avem peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați din 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Astfel, am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și averea. Pe eToro, puteți deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și puteți alege cum să investiți: tranzacționați direct, investiți într-un portofoliu sau copiați alți investitori.

Declarații de disclaimer:

eToro este o platformă de investiții multi-active. Valoarea investițiilor dvs. poate crește sau scădea. Capitalul dvs. este riscat.

eToro este autorizat și reglementat de Financial Conduct Authority din Regatul Unit, de Cyprus Securities and Exchange Commission din Cipru, de Australian Securities and Investments Commission din Australia și licențiat de Financial Services Authority din Seychelles.

Această comunicare are doar scop informativ și educativ și nu trebuie considerată drept consultanță de investiții, recomandare personală, ofertă sau solicitare de cumpărare sau vânzare a oricăror instrumente financiare. Acest material a fost elaborat fără a lua în considerare obiectivele de investiții sau situația financiară a unui anumit destinatar și nu a fost elaborat în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetării independente. Orice referire la performanța trecută sau viitoare a unui instrument financiar, a unui indice sau a unui produs de investiții la pachet nu reprezintă și nu trebuie considerată un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. eToro nu face nicio declarație și nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la acuratețea sau exhaustivitatea conținutului acestei publicații.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cum îți poți afla vârsta biologică în 30 de secunde

Baschet: NBA – Miami Heat a dezvelit o statuie în onoarea lui Dwyane Wade