Ce se află cu adevărat în spatele alegerilor americane între bărbați și femei/ Trump pune bărbăția în față, Kamala abia recunoaște că este o femeie candidat

Donald Trump se bucură de un avantaj uriaș în rândul bărbaților, în timp ce femeile spun sondatorilor că o preferă pe Kamala Harris cu o marjă la fel de mare. Diferența politică de gen reflectă un deceniu de tulburări sociale și ar putea ajuta la deciderea alegerilor din SUA, relatează BBC.

Pentru prima femeie de culoare care a obținut o nominalizare la președinție și doar a doua femeie care s-a apropiat vreodată atât de mult, Kamala Harris face tot posibilul să nu vorbească despre identitatea ei.

„Ascultă, candidez pentru că cred că sunt cea mai bună persoană care să facă această meserie în acest moment pentru toți americanii, indiferent de rasă și sex”, a spus vicepreședintele într-un interviu CNN luna trecută.

Și totuși, în ciuda tuturor eforturilor ei de a neutraliza subiectul, genul se conturează a fi problema definitorie a acestei campanii.

„Madame President” ar fi un lucru nou pentru America și este rezonabil să presupunem că, deși mulți alegători iubesc ideea, unii consideră noutatea puțin deranjantă.

Campania Harris nu o va spune public, dar un oficial mi-a recunoscut recent că ei cred că aici există „sexism ascuns” care îi va descuraja pe unii să voteze pentru orice femeie pentru președinte.

Este 2024 și puțini oameni vor să fie nesăbuitul care să spună unui sondaj că nu cred că o femeie este potrivită pentru Biroul Oval (deși mulți sunt pregătiți să împărtășească meme misogine pe rețelele sociale). Un strateg democrat a sugerat că există un cod, atunci când alegătorii spun sondorilor că Harris nu este „pregătită” sau nu are „personalitatea” potrivită sau „ce trebuie”, ceea ce înseamnă cu adevărat că problema este că ea este o femeie.

Campania lui Trump spune că genul nu are nimic de-a face cu asta. „Kamala este slabă, necinstită și periculos de liberală, și de aceea poporul american o va respinge pe 5 noiembrie”, se spune în această săptămână. Deși Bryan Lanza, un consilier principal al campaniei, mi-a trimis un mesaj pentru a-mi spune că este încrezător că Trump va câștiga pentru că „diferența de sex masculin ne oferă avantaj”.

Ultima dată când o femeie a candidat pentru președinte, atitudinile negative față de sexul ei au fost în mod clar un factor. În urmă cu opt ani, Hillary Clinton a afirmat că este prima femeie nominalizată a unui partid major. Sloganul campaniei „Sunt cu ea” a fost un memento nu foarte subtil al rolului ei de pionierat.

Congresmanul din Pennsylvania Madeleine Dean își amintește că a discutat despre candidatura lui Clinton cu alegătorii. Am petrecut o după-amiază cu Dean în timp ce făcea campanie în districtul ei săptămâna aceasta și mi-a spus că în 2016 oamenii i-ar spune: „Există doar ceva despre ea”.

Ea spune că și-a dat seama curând că „era vorba despre „ea”. Asta a fost un lucru. Era că [Hillary] era o femeie.”

În timp ce Dean crede că sentimentul este mai puțin răspândit în prezent, ea recunoaște că și acum, „există anumiți oameni care cred doar „O femeie puternică? Nu, un pod prea departe.”

Multe s-au schimbat pentru femei din 2016. Mișcarea #MeToo din 2017 a crescut conștientizarea discriminărilor subtile – și nu atât de subtile – cu care se confruntă femeile la locul de muncă. A schimbat modul în care vorbim despre femei ca profesioniste. Este posibil ca MeToo să fi făcut mai ușor pentru un candidat precum Harris să obțină nominalizarea.

Dar acei pași mari înainte în problemele diversității, echității și incluziunii au fost interpretați de unii ca un pas înapoi, în special pentru tinerii care au simțit că au fost lăsați în urmă. Sau schimbările au fost pur și simplu un pas prea departe pentru americanii conservatori care preferă roluri de gen mai tradiționale.

S-a deschis un decalaj de gen în cursă, indică rezultatele sondajului CBS News publicate duminică, reflectând atitudini mai largi din SUA cu privire la rolurile societale.

CBS, partenerul de știri al BBC din SUA, a raportat că bărbații sunt mai predispuși să spună că eforturile de a promova egalitatea de gen în SUA au mers prea departe; este mai probabil să fie susținători ai lui Trump.

Femeile sunt mai predispuse să spună că aceste eforturi nu au fost suficiente – și tind să-l susțină pe Harris.

De asemenea, bărbații sunt mai puțin probabil decât femeile să creadă că Harris va fi un lider puternic, a raportat CBS, iar majoritatea bărbaților spun că cred că Trump va fi un lider puternic.

Deci, pentru unii alegători, alegerile din noiembrie s-au transformat într-un referendum privind normele de gen și revoltele sociale din ultimii ani. Acest lucru pare să fie valabil mai ales pentru alegătorii Kamala Harris are un timp dificil să ajungă: tinerii care trăiesc într-o lume care se schimbă rapid pentru, ei bine, tineri.

„Tinerii simt adesea că, dacă pun întrebări, sunt etichetați ca fiind misogini, homofobi sau rasiști”, spune John Della Volpe, director de sondaje la Institutul de Politică Harvard.

„Frustrați că nu se simt înțeleși, mulți sunt apoi absorbiți de o cultură a lui Donald Trump sau Elon Musk. Ei se uită la cine prioritizează democrații – femeile, drepturile la avort, cultura LGTBQ – și se întreabă „ce zici de noi?””.

Della Volpe este specializată în sondarea alegătorilor mai tineri. El spune că tinerii la care se referă nu fac parte dintr-un alt drept radical, incel cabal. Ei sunt fiii tăi sau sunt fiii aproapelui tău. Într-adevăr, spune el, mulți susțin egalitatea pentru femei, dar, de asemenea, simt că propriile preocupări nu sunt auzite.

Della Volpe parcurge o listă de statistici care arată că bărbații tineri de astăzi sunt mai proasți decât omologii lor de sex feminin: sunt mai puțin probabil să aibă relații, sunt mai puțin probabil să se înscrie la facultate decât înainte, au rate mai mari de sinucidere decât colegii lor de sex feminin.

Între timp, tinerele americane merg înainte. Sunt mai educați decât bărbații, lucrează în industriile de servicii care sunt în creștere și câștigă din ce în ce mai mult decât bărbații. În perioada de când Donald Trump a fost ales președinte, femeile tinere au devenit, de asemenea, semnificativ mai liberale decât bărbații tineri, potrivit grupului de sondaj Gallup.

Ceea ce creează o divizare puternică de gen. În ultimii șapte ani, ponderea tinerilor care spun că SUA au mers „prea departe” promovând egalitatea de gen s-a dublat cu mult, potrivit American Enterprise Institute.

Cu înțelegerea sa aproape intuitivă a nemulțumirilor oamenilor, Trump a profitat de această frustrare masculină, iar în ultimele săptămâni ale campaniei sale și-a dublat masculinitatea. El a republicat un avertisment pe Truth Social susținând că „Bărbăția este atacată”. Recent, a glumit despre organele genitale ale unui faimos jucător de golf.

„Acesta este un tip care era în întregime bărbat”, a spus Trump, referindu-se la jucătorul de golf Arnold Palmer. „Când a făcut duș cu ceilalți profesioniști, au ieșit de acolo – au spus: „O, Doamne. Asta este de necrezut.”

Trump a scos discursul din vestiar din vestiar – și publicului său i-a plăcut. Glumind despre dimensiunea penisului la un miting politic, a fost respingerea supremă împotriva corectitudinii politice înăbușitoare.

În mitingurile lor și pe unde, răspunsul democraților la bărbații nemulțumiți pare să fie o doză de dragoste dură. Barack Obama a certat că unii bărbați „nu simt ideea de a avea o femeie președinte și vii cu alte alternative și alte motive pentru asta”. Într-o nouă reclamă TV, actorul Ed O’Neill a fost puțin mai rapid, dar mai direct: „Fii bărbat: votează pentru o femeie”.

În ultimele zile ale acestei campanii, genul este peste tot – și nicăieri.

Donald Trump își dorește bărbăția în fața și centrul acestei curse. Kamala Harris abia recunoaște că este o femeie care candidează pentru o funcție. Într-un sondaj al New York Times, Trump conduce cu alegătorii bărbați cu 14%. Harris conduce femeile cu 12%.

Doamnelor și domnilor, băieți și fete – ar putea foarte bine să decidă aceste alegeri.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Delia Budeanu s-a vindecat de cancer fentând chimioterapia prescrisă de medici: Mărturisiri incredibile

Situație foarte gravă în Europa: România participă masiv la declinul continentului