Alegerile din SUA, din perspectiva investitorului. Experții XTB România răspund live celor mai importante întrebări despre oportunități și protejarea portofolii

Alegerile prezidențiale din Statele Unite ridică semne de întrebare pentru investitorii din întreaga lume, inclusiv pentru cei din România. Diferențele semnificative dintre politicile economice ale candidaților Donald Trump și Kamala Harris îi obligă pe aceștia să-și ajusteze strategiile și să se pregătească pentru schimbările pe piețele financiare internaționale în etapa post-electorală.

Care este impactul posibil al alegerilor din Statele Unite asupra portofoliului de investiții, cum pot arăta pașii unei strategii financiare prudente și cum s-ar putea tranzacționa în noaptea scrutinului sunt doar câteva dintre întrebările pe care le au investitorii, mulți dintre ei fiind, în prezent, neliniștiți în fața incertitudinii.

Răspunsuri la multe dintre posibilele întrebări va încerca să identifice Radu Puiu, analist financiar XTB România, într-un webinar live organizat în 29 octombrie, la ora 19:00, în care îl va avea drept invitat pe Valentin Nedelcu, investitor și fondator al platformei StiintaBanilor.ro.

„Într-un climat de incertitudine economică și politică, este esențial să înțelegem pozițiile celor doi candidați la alegerile din SUA și modul în care politicile lor ar putea influența sectoare economice-cheie. Investitorii trebuie să fie pregătiți să ia decizii rapide și informate, în funcție de evoluția evenimentelor”, a declarat Radu Puiu.

La webinarul „Cum influențează alegerile din Statele Unite portofoliul tău”, cei doi experți vor explora efectele alegerilor asupra piețelor financiare și vor discuta posibilii pași pe care investitorii i-ar putea adopta pentru a-și proteja capitalul, dar și pentru a beneficia de oportunitățile ivite.

„Deznodământul alegerilor prezidențiale din SUA ar putea influența consistent portofoliile noastre de investiții, pe termen scurt și mediu.  Un impact important asupra bursei din SUA, per total, va veni din zona fiscală. Trump propune măsuri de reducere a impozitării, pe când Harris propune o creștere a impozitelor. Evident că o reducere a impozitelor corporațiilor va favoriza bursa per total.

Pe de alta parte, sunt multe alte elemente punctuale propuse de cei doi candidați care vor susține sau defavoriza anumite industrii și sectoare cum ar fi cel energetic, de apărare, medical etc. Aici lucrurile sunt împărțite între cei doi candidați, precizează Valentin Nedelcu.

Alegerile din SUA, din perspectiva investitorului

Cei doi candidați la Casa Albă au viziuni și politici diferite pentru domenii importante, iar fiecare dintre măsurile pe care aceștia le-ar implementa, dacă vor obține mandatul pentru următorii patru ani, pot afecta portofoliile investitorilor. Potrivit raportului XTB Alegerile din SUA – Perspectiva Investitorului, există o serie de industrii-cheie asupra cărora Trump sau Harris pot interveni.

Piețele de capital

Donald Trump este perceput drept un candidat care ajută întreprinderile americane, prin reducerea presiunii fiscale și a birocrației, promovând repatrierea capitalului și scutiri fiscale punctuale. Kamala Harris, sprijinită de companiile Big Tech, ar putea facilita activitatea acestora, dar susținerea creșterii impozitelor pe profit ar putea limita profiturile. În plus, Harris adoptă o linie dură în ceea ce privește fuziunile și aplicarea normelor antitrust.

Criptomonede

Donald Trump dorește o deschidere mai mare a SUA față de criptomonede, propunând reducerea reglementărilor și crearea unui sistem de rezervă de stat pentru Bitcoin. Kamala Harris, în schimb, susține continuarea reglementării pieței în colaborare cu reprezentanții cheie ai industriei.

FED

Donald Trump dorește un control mai mare asupra Fed, dar susține dobânzi mai mici pentru a sprijini finanțarea programului său electoral. Kamala Harris, pe de altă parte, promovează menținerea independenței Fed, însă este de acord și ea cu scăderea dobânzilor.

Impozite

Kamala Harris propune creșterea impozitului pe profit de la 21% la 28%, o taxă de 25% pentru averile mari și o una de 45% pe câștigurile de capital, alături de reduceri pentru angajații cu bacșiș. În schimb, Donald Trump urmărește reducerea impozitului pe profit la 20%, scăderea taxelor pentru persoanele fizice și introducerea unor tarife de 60% pe importurile din China.

Conflictele internaționale

Donald Trump propune o încetare rapidă a conflictului și reducerea ajutorului SUA pentru Ucraina, exercitând presiune pe statele membre NATO pentru a crește cheltuielile militare. La polul opus, Kamala Harris promovează un sprijin militar și financiar necondiționat pentru Ucraina și este de acord cu eforturile de integrare a acesteia în NATO.

În ce privește războiul din Gaza, Donald Trump propune o soluție rapidă pentru încheierea conflictului, oferind susținere necondiționată pentru Israel. Kamala Harris are aceeași viziune, dar este mai deschisă la vocile palestinienilor în privința negocierilor de pace.

Webinarul „Cum influențează alegerile din Statele Unite portofoliul tău” este organizat marți, 29 octombrie, începând cu ora 19:00, iar înscrierea poate fi efectuată accesând acest link.

Mai multe informații cu privire la profilurile candidaților și pozițiile lor față de piețe, dar și cele despre companiile care ar putea fi influențate de perspectiva fiecărui candidat în parte pot fi obținute consultând Raportul Special XTB Alegerile din SUA – Perspectiva Investitorului, care poate fi descărcat de aici.

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

‘Lumea nu ne vede, ajutorul nu vine’. Conflictul eclipsat de războaiele din Ucraina și Gaza, care riscă să devină mult mai mortal

Prima înfrângere a sezonului pentru Atletico Madrid în campionat