Cârstea (Depogaz): Nu vor fi probleme în alimentarea cu gaze a României şi chiar a altora aflaţi în proxima vecinătate a noastră

Producţia de gaze în România este undeva la 24 de milioane de metri cubi pe zi, iar numai din depozitul Bilciureşti putem extrage aproape toată cantitatea de gaz care se produce, această capacitate fiind pusă la dispoziţie atât beneficiarilor din ţara noastră, cât şi vecinilor noştri, a declarat, luni, Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz Ploieşti, la un eveniment de specialitate.

„Din punct de vedere al operatorului de înmagazinare, nu vor fi probleme în alimentarea cu gaze a României şi chiar a altora care sunt în proxima vecinătate a noastră. Toată lumea a vorbit şi vreau să lămuresc: 103 virgulă nu ştiu cât la sută grad de umplere. Da, acest grad de umplere este deoarece, la această oră, suntem în teste cu o mărire de capacitate de 150 de milioane de normal metri cubi – 100 de milioane în depozitul Gherceşti, 50 de milioane în depozitul Sărmăşel. Aceste teste, deja sunt în al doilea an, se finalizează şi suntem în poziţia în care, de la 1 aprilie, pentru ciclul următor 2025 – 2026, capacitatea României comercială devine mai mare cu 150 de milioane şi vor intra în stocul comercial care va fi pus la dispoziţie tuturor beneficiarilor serviciilor de înmagazinare pe care le executăm”, a afirmat Cârstea.

Potrivit acestuia, de la un grad de extracţie de 29 de milioane de normal metri cubi pe zi, astăzi Depogaz deja poate scoate 33 – 34 de milioane de normal metri cubi de gaze pe zi, o creştere de 5 milioane mc/zi.

„Dinamica de dezvoltare a extracţiei este în continuare. După cum bine ştiţi, la depozitul Bilciureşti suntem în faza de finalizare a achiziţiei, măririi capacităţii de extracţie de la 14 milioane la 20 de milioane, urmând ca în zilele următoare să semnăm contractele cu cei care vor presta lucrările, astfel încât capacitatea de înmagazinare de extracţie să crească la 20 de milioane. Producţia în România astăzi este undeva la 24 de milioane metri cubi/zi. Iată, deci, că numai din depozitul Bilciureşti putem extrage aproape cantitatea de gaz care se produce în România. Specific că această capacitate este pusă la dispoziţie atât beneficiarilor din ţara noastră, cât şi vecinilor noştri. Ne desfăşurăm activitatea într-o zonă geopolitică într-o permanentă mişcare. Să ştiţi că şi noi, aşa cum şi colegii de lângă mine spuneau, şi pentru Moldova, şi pentru Ucraina, facem şi suntem cu arma la picior, cum se spune, astfel încât să le asigurăm condiţiile necesare şi o desfăşurare adecvată în aprovizionarea cu gaze a unor oameni din vecinătatea noastră”, a susţinut şeful Depogaz, la conferinţa Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic naţional”.

El a precizat că s-au luat fonduri europene pentru proiectul de la Bilciureşti.

„Deja proiectul îşi are sursele de finanţare şi numai de aici vom asigura o creştere de extracţie de 5 milioane, aşa cum am spus, în plus”, a subliniat oficialul operatorului de înmagazinare.

Un alt proiect foarte important este depozitul de la Gherceşti, care va fi interconectat cu sistemul BRUA.

„Depozitul de la Gherceşti va creşte la 600 de milioane – astăzi este la 350 de milioane – iată, deci, o capacitate de extracţie care va creşte de la 2 milioane la 5 milioane/zi, un plus de 3 milioane la extracţie. Dezideratul lui Depogaz este de a ajunge undeva la 42 – 45 de milioane capacitate de extracţie zilnică şi o capacitate totală de înmagazinare de 4,2 – 4,5 miliarde. Noi nu urmărim numai piaţa internă, urmărim şi piaţa est-europeană, vest-europeană. La început aveam un portofoliu de clienţi undeva la 20-30. Vă informez că astăzi avem în portofoliu undeva la 100 de clienţi, şi din partea vestică. Facem operaţiuni de înmagazinare pentru toţi clienţii”, a precizat acesta.

Vasile Cârstea a menţionat că Depogaz a scăzut tariful de înmagazinare, contrar tendinţei de creştere a preţurilor la toate serviciile de pe piaţă, iar în sezonul următor acesta va fi menţinut.

„Specific că, pentru ciclul de înmagazinare actual, Depogaz, contrar tuturor serviciilor care sunt în piaţă, a scăzut tariful de înmagazinare, urmând ca pentru sezonul 2025 – 2026, din previziunile şi din socotelile pe care le avem astăzi, cumva să menţinem acest tarif de înmagazinare, cu toate că în piaţă anumite servicii au crescut. Ce vreau să spun este că Depogazul urmăreşte cu interes evoluţia din piaţa energetică, se pliază pe tot ceea ce este necesar în piaţă, să asigure o flexibilitate a tuturor serviciilor pe care le execută. Menţionez că numai la această oră Depogaz execută atât operaţiuni de injecţie, cât şi operaţiuni de extracţie la chemarea beneficiarului serviciilor pe care noi le facem. Cert este că Depogaz este pregătit din toate punctele de vedere pentru a face faţă oricăror provocări în piaţă”, a arătat el. AGERPRES/(A – autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Gorj: Bărbat de 53 de ani, arestat preventiv după ce şi-a înjunghiat mortal vecinul / Arma crimei a fost găsită într-o fântână / Cei doi s-au luat la ceartă în timp ce consumau băuturi alcoolice

Romașcanu dă de pământ cu Nicoale Ciucă: Măcar să scrie corect românește