Gușă îi sfătuiește pe liberali să-l susțină deja pe Geoană, `căci Ciucă n-ar avea șanse de tur doi`

Comentatorul politic Cozmin Gușă îi sfătuiește pe liberali să-l susțină pe Mircea Geoană pentru că Nicolae Ciucă nu are avea nici o șansă la Turul II și prin urmare doar așa s-ar bara drumului George Simion către o finală cu Marcel Ciolacu.

”În ce mă privește, am realizat o medie a celor trei scoruri. Poate nu e cel mi corect așa, poate doar unul dintre ele era sondajul cel mai corect, dar astfel diminuez posibilitatea de a vă induce la rândul meu în eroare în mod major. Media aritmetică a celor trei sondaje pe care le-am consultat, unul operat în interiorul unui serviciu secret, celelalte două în interiorul partidelor, neprezentat public niciunul dintre ele, ne spune în felul următor:

Pe locul 1 – Marcel Ciolacu (23,5%)

Pe locul 2 – Mircea Geoană (19%)

Pe locul 3 – George Simion (17%)

Pe locul 4 – Elena Lasconi (14%)

Pe locul 5 – Nicolae Ciucă (8%)

Imediat după el, e Hunor Kelemen, dar nu-l așez în această discuție, pentru că el nu are șanse reale de tur 2.

Aceste scoruri, față de ce s-a întâmplat în ultima lună, sunt staționare în cazul lui Ciolacu și Geoană, sunt în scădere pentru Simion și Ciucă, dar în creștere în cazul lui Lasconi, care a beneficiat cu 3% în urma retragerii ilegale/eliminării Dianei Șoșoacă (ea avea undeva la 10-11% în urmă cu o lună). Tot la fel beneficiase imediat după decizia CCR și George Simion; chiar în primul moment el a preluat 4% de la Diana Șoșoacă, ceea ce a explicat detenta lui către 19%, astăzi el revenind la 17% – o scădere care, din discuțiile pe care le-am avut, a fost sesizată în ultimele două săptămâni. Eu bănuiesc că în cazul lui Simion este efectul Gigi Becali, un personaj care îi face mult rău șefului AUR.

Situația cea mai proastă, după cum vedeți, o are Ciucă, care pur și simplu a fost îngropat de către Iohannis. Ciucă apucase să sară de 12-13% în momentul în care au apărut scandalurile. Primul scandal care l-a afectat este cel cu înaintarea de către PNL, cu știința lui Ciucă, a proiectului de lege care permitea candidatura la Senat a lui Klaus Iohannis. E evident că asta a însemnat o puternică zguduire a bazei electorale a lui Ciucă. Apoi a urmat al doilea mare scandal, cel cu terenurile de golf amenajate de Iohannis, atât la mare, cât și la reședința din București. Ele au avut un efect popular major, cu repercusiuni negative în susținerea electorală a lui Ciucă, dar și a PNL-ului. Aceste concluzii sunt ale consultanților interni ai partidelor, care fiecare încearcă să interpreteze aceste cifre, aceste creșteri sau scăderi. Nicolae Ciucă, oricum, prietene, este o mare problemă să-l ai ca partener politic pe Iohannis, după 10 ani de mandat dezastruos, cel mai detestat om politic din istoria post-’89 a României, însă, în momentul în care intervin asemenea scandaluri, cu candidatura la Senat și cu terenuri de golf, amenajate pe proprietatea statului, pentru plăcerea „Locatarului”, efectul este unul mortal; de aceea l-am numit Efectul “Senatorului – Gaură de Golf” (l-ați recunoscut pe Iohannis în descriere).

În fine, la final, în locul lui Ciucă și al PNL-ului (le dau un sfat pe gratis), aș încerca deja să-l conving pe Geoană să accepte susținerea PNL rapid, renunțând Ciucă la candidatură, pentru că, altfel, după turul 1 tot acolo se va ajunge, dacă Geoană în mod previzibil s-ar duce în turul 2, însă liberalii vor avea o zestre mult mai slabă de negociat, pentru că deja vor fi vizibile rezultatele electorale, care sunt acestea (dacă continuă trendul de scădere, să nu cumva să meargă chiar mai jos de 8% Ciucă). Revin la treaba cu Geoană și PNL: desigur că trebuie să vrea și Geoană să se îngroape electoral, pentru că Efectul “Senatorului – Gaură de Golf” atunci o să-l atingă și pe el.”

Robert Cazanciuc intră peste Nicolae Ciucă în subiectul Cartierul Justiției: E o insultă și o trădare!

Șefa ANM a anunțat prognoza oficială a iernii: ‘Trebuie să fim pregătiţi pentru orice’ – Când și unde vor veni ninsorile