Marcel Boloş: Dezvoltarea regională este esenţială pentru coeziunea României / Este prima dată când am schimbat perspectiva asupra creşterii economice şi am pus accentul pe investiţii / Investiţiile programate pentru anul acesta depăşesc 125 miliarde lei

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă, luni seară, că dezvoltarea regională este esenţială pentru coeziunea României, de aceea la rectificarea bugetară nu s-au tăiat bani de la investiţii, ba, din contră, fondurile s-au suplimentat. ”Este prima dată când am schimbat perspectiva asupra creşterii economice şi am pus accentul pe investiţii”, a transmis ministrul, precizând că suma pentru acest domeniu depăşeşte 125 miliarde lei în 2024.

”Ca de fiecare dată, o plăcere să particip la evenimentele AMR – Asociaţia Municipiilor din România, unde am ocazia să discut cu primari din toată ţara. Ne apropiem de finalul unui an în care am văzut o mobilizare exemplară a primăriilor din întreaga ţară şi, trebuie să recunosc, a fost o provocare pentru noi, la nivel central, să ţinem pasul cu ritmul susţinut al proiectelor pe care le-au pus în practică”, a scris, luni seară, pe Facebook, ministrul Finanţelor.

Marcel Boloş a adăugat că la Ministerul Finanţelor s-a înţeles că ”dezvoltarea regională este esenţială pentru coeziunea României”.

”De aceea, planificarea bugetară pe termen mediu, prin alocările din fondurile europene şi naţionale, este orientată pentru a susţine proiecte care să asigure progresul fiecărei regiuni, indiferent de mărimea comunităţilor sau de specificul geografic. Anul acesta, ne-am asumat un angajament important pentru dezvoltarea durabilă: este prima dată când am schimbat perspectiva asupra creşterii economice şi am pus accentul pe investiţii. Este pentru prima dată când, la rectificările bugetare, nu doar că NU reducem bugetele de investiţii, ci le suplimentăm! În acest fel se va muta modelul de creştere economică de pe consum pe investiţii”, a mai scris ministrul.

Marcel Boloş a precizat că, în total, investiţiile programate pentru anul acesta depăşesc 125 miliarde lei, adică peste 7% din PIB.

”Ne concentrăm pe un proces bine structurat de programare şi elaborare a programelor naţionale, bazat atât pe fonduri europene, cât şi pe fonduri naţionale”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor ţine cont de:  

  • Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – fonduri europene de 28,9 miliarde euro şi aproximativ 17 miliarde euro cofinanţări, incluse în calculul deficitului bugetar;
  • Politica de Coeziune pentru perioada 2021-2027 – finanţări de 30 miliarde euro din fonduri europene şi 16 miliarde euro din fonduri naţionale;
  • Fondul European pentru Acţiuni Climatice aduce un sprijin de 5 miliarde euro (începând cu anul 2025);
  • Fondul de Modernizare – alocări de 15 miliarde euro pentru perioada 2022-2030;
  • Programul Anghel Saligny – peste 10 miliarde euro, la care se adaugă finalizarea Programelor Naţionale de Dezvoltare Locală (PNDL 1 şi PNDL 2) şi a programelor naţionale gestionate de Compania Naţională de Investiţii (CNI).

 

USR, plângere împotriva AUR pentru ajutorul acordat la Pechea

Kelemen Hunor a explodat pe tema reformei administrative a României: Asta înseamnă dizolvare