Primul proiect de lege, care interzice activitatea UNRWA în Israel, a fost aprobat cu 92 de voturi pentru şi 10 împotrivă. Al doilea proiect de lege, care interzice autorităţilor israeliene orice contact cu UNRWA – şi revocă tratatul din 1967 dintre cele două părţi în termen de şapte zile de la adoptarea sa – a fost aprobat cu 87 de voturi pentru, 9 împotrivă.
UNRWA sprijină aproximativ şase milioane de palestinieni din Gaza, Cisiordania, Iordania şi alte zone din Orientul Mijlociu, oferindu-le hrană, educaţie şi servicii medicale.
Proiectele de lege nu interzic agenţiei să funcţioneze în teritoriile palestiniene ocupate de Israel, cum ar fi Gaza şi zonele din Cisiordania controlate de Autoritatea Palestiniană. Însă, prin împiedicarea personalului şi a ajutoarelor să tranziteze Israelul, cele două acte legislative înseamnă că capacitatea UNRWA de a reacţiona la evenimentele din Gaza şi Cisiordania ar fi semnificativ redusă. Agenţia a fost mult timp o ţintă a criticilor israeliene, în special după atacul terorist din 7 octombrie 2023.
„Punerea în aplicare a legilor ar putea avea consecinţe devastatoare” pentru refugiaţii palestinieni din teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est, «ceea ce este inacceptabil», a spus Antonio Guterres într-o declaraţie.
Autoritatea Palestiniană a condamnat legislaţia recent adoptată de Israel care interzice agenţia de ajutorare a Naţiunilor Unite pentru palestinieni, UNRWA, afirmând că aceasta încalcă dreptul internaţional.
Nabil Abu Rudainah, un purtător de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, a declarat că „majoritatea covârşitoare” care a adoptat luni legislaţia în Knesset, sau parlamentul israelian, a arătat că „Israelul s-a transformat într-un stat fascist şi că acest lucru nu se mai limitează la un număr de miniştri, ci mai degrabă la aşa-numitul stat Israel”, potrivit agenţiei oficiale de presă palestiniene Wafa.