Putin ordonă un nou exerciţiu strategic de antrenament nuclear

Liderul rus Vladimir Putin a anunţat marţi un nou exerciţiu strategic de antrenament nuclear, spunând că oficialii de rang înalt vor revizui controlul lansărilor de rachete nucleare balistice şi de croazieră, relatează Reuters.

„Astăzi desfăşurăm un alt exerciţiu al forţelor strategice de descurajare”, a declarat Putin într-un clip video publicat de Kremlin.

„Vom lucra la acţiunile oficialilor pentru a controla utilizarea armelor nucleare cu lansări practice de rachete balistice şi de croazieră”, a precizat liderul de la Kremlin.

Putin a ţinut să precizeze că Rusia nu va lua parte la nicio cursă a înarmării, dar că Moscova trebuie să aibă forţele sale nucleare pregătite pentru a fi folosite.

Potrivit agenţiei TASS, Vladimir Putin a participat, prin intermediul unei legături video, la o sesiune de instruire a forţelor de descurajare strategică.

Putin a menţionat angajamentul Moscovei faţă de poziţia conform căreia armele nucleare rămân o măsură extremă şi excepţională pentru asigurarea securităţii Rusiei. În acelaşi timp, a subliniat liderul rus, triada nucleară garantează în mod fiabil suveranitatea şi securitatea ţării.

Formarea forţelor nucleare strategice ruse a început în anii 1950. Armamentul acestora se bazează în prezent pe sisteme de rachete balistice intercontinentale terestre staţionare şi mobile, submarine nucleare strategice şi bombardiere strategice echipate cu rachete de croazieră strategice aer-sol şi bombe aeriene, precizează TASS. 

În ultimele luni, Rusia şi-a intensificat exerciţiile dedicate armamentului nuclear, pe măsură ce relaţiile cu Occidentul au devenit tot mai încordate din cauza războiului din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a anunţat la 25 septembrie că Rusia extinde lista scenariilor care ar putea-o determina să ia în considerare lansarea unei arme nucleare, incluzând cazul în care ar avea informaţii fiabile despre un atac transfrontalier masiv împotriva sa implicând avioane, rachete sau drone. El a mai spus că Moscova va considera orice atac asupra sa susţinut de o putere nucleară drept un atac comun.

Anunţul a fost răspunsul Kremlinului în timp ce Statele Unite şi Marea Britanie se gândeau dacă să acorde sau nu Ucrainei permisiunea de a lansa rachete convenţionale cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a lovi ţinte aflate în interiorul Rusiei.

Ucraina a acuzat Rusia de şantaj nuclear, iar preşedintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să ignore „liniile roşii” ale lui Putin. Moscova susţine că avertismentele sale sunt reale, iar Putin a declarat că SUA şi aliaţii săi se vor lupta direct cu Rusia dacă vor da undă verde Kievului să lanseze rachete ATACMS americane şi Storm Shadow britanice pe teritoriul Rusiei.

În ultimele zile, relaţiile au devenit şi mai tensionate, odată cu informaţiile potrivit cărora trupe nord-coreene s-ar pregăti în Rusia ca să intre în război în Ucraina. Pentagonul a anunţat luni că dacă se va întâmpla un astfel de scenariu, SUA nu vor mai impune limitări ucrainenilor pentru folosirea armamentului american.

 

Tenis: Rusoaica Diana Şnaider, principala favorită, în optimi la Hong Kong (WTA)

Steve Bannon, fostul consilier populist al lui Trump, încarcerat cu privire la obstrucţionarea anchetei Congresului privind luarea cu asalt a Capitoliului, eliberat din închisoare cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale