Copreşedinta REPER Ramona Strugariu a propus marţi partidelor de dreapta organizarea unor alegeri de tip „primaries” pentru stabilirea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale.
Recomandarea a venit în contextul în care lidera USR, Elena Lasconi, a propus stabilirea unui candidat unic al partidelor de dreapta, în baza rezultatelor a trei sondaje de opinie, însă Nicolae Ciucă (PNL) şi Ludovic Orban (Alianţa Forţelor de Dreapta) au respins ideea.
„Dacă orgoliile nu sunt altfel gestionate, eu am şi o sugestie pentru candidaţii de dreapta: la alegerile prezidenţiale să facă primaries deschise şi câştigătorul să intre în turul doi”, a afirmat Strugariu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Primăriei Capitalei.
Pe de altă parte, ea a admis că REPER mai are „puţină speranţă” că s-ar putea realiza o astfel de coalizare a partidelor. Strugariu a estimat că este posibil ca „din cauza orgoliilor” niciunul dintre cei trei candidaţi de dreapta să nu ajungă în turul doi.
„Probabil nu vom avea unul dintre aceşti candidaţi în turul doi, la cum arată matematica acum şi la cum evoluează lucrurile în acest context de dialog politic, care e mai degrabă declarativ decât real. Şi e păcat, pentru că România va fi într-o situaţie nu chiar fără precedent, pentru că s-a mai întâmplat o dată, dar probabil mai complicată decât cea în care a trebuit să alegem cu multă scârbă între foarte rău şi doar rău”, a spus ea.
Strugariu a subliniat că REPER nu a purtat negocieri cu PSD sau cu AUR. Totodată, a menţionat că negocierile politice „nu se fac pe Facebook”, iar partidele invitate să facă parte dintr-o guvernare trebuie să discute în prealabil un program politic comun, să stabilească portofoliile şi „o formulă guvernamentală echilibrată”.
„Altminteri mă tem că vom sfârşi într-un tur doi care să fie cel mai trist, mai nefast şi mai toxic pentru România din toată istoria noastră postdecembristă. Sperăm să vedem această deschidere şi paşi cât mai concreţi cu putinţă, în această direcţie, suntem deschişi pentru aceste discuţii şi negocieri. Am asumat toată resursa şi energia noastră către alegerile parlamentare şi nu avem un candidat la prezidenţiale, tocmai pentru că e deja mult prea multă fragmentare şi credem că această coalizare este extrem de importantă”, a subliniat ea.
Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER, a declarat că partidul a încercat să genereze o alianţă care să cuprindă zonele de dreapta şi de centru ale spectrului politic, dar şi partea mai progresistă a societăţii.
„Ceea ce am sugerat şi USR şi PNL a fost să îşi găsească un tandem preşedinte-premier, în formula pe care şi-o doresc dumnealor, pentru că nu eram noi acolo să le explicăm cum ar trebui să se întâmple. Mi se părea extrem de fezabil şi într-un fel şi în celălalt fel şi puteam să ieşim întăriţi, pentru că ar fi fost ideal ca în această campanie de parlamentare să proiectăm o altă coaliţie sau majoritate guvernamentală. Din păcate, nu a existat această deschidere şi atunci am fost nevoiţi să ne repliem”, a spus el.
Pîslaru a adăugat că nu s-a ajuns la un acord cu USR deoarece unii candidaţi la parlamentare nu ar fi vrut să renunţe la locul lor de pe listă.
„Am încercat şi cu USR să găsim o formulă de alianţă şi a fost un refuz care a fost chiar la limita aberantului, în sensul că începusem nişte discuţii promiţătoare, după care totul s-a terminat, după ce au fost alegerile pe Bucureşti şi s-a discutat că nu poţi să îl mişti pe Ionescu sau pe Popescu de pe poziţiile acelea, de parcă erau înţepeniţi pe scaunele alea potenţiale. Şi evident, am rămas cu un gust amar, nu numai noi, ci şi cei de la FD şi PMP. Noi după aceea am creat cea mai largă coalizare posibilă prin Platforma REPER, care reuneşte nu mai puţin de şapte partide şi entităţi în acest moment”, a menţionat el. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)