Cercetătorii de la Universitatea din New York au făcut un experiment în care a implicat 36 de voluntari, anunță Live Science.
Studiul a demonstrat că oamenii pot procesa textul scris la fel de rapid precum interpretează imaginile vizuale din jurul lor. Folosind o tehnică neinvazivă numită magnetoencefalografie, care măsoară activitatea electrică a creierului, cercetătorii au descoperit că partea stângă a cortexului temporal se activează imediat când citim propoziții cu sens.
„La fel cum îți recunoști rapid mașina într-o parcare, creierul identifică instant anumite structuri lingvistice”, explică profesorul Liina Pylkkanen, coordonatorul studiului.
Mai mult, creierul nu doar că detectează cuvintele, dar le și analizează imediat în funcție de cunoștințele noastre anterioare despre lume.
Studiul a arătat că participanții au reacționat cel mai rapid la propozițiile simple formate din subiect, predicat și complement (de exemplu „asistentele curăță rănile”), în comparație cu simple liste de cuvinte. De asemenea, creierul a detectat instantaneu când ceva nu avea sens logic, cum ar fi în propoziția „rănile curăță asistentele”.