Bulgarii se uită uluiți către România și nu înțeleg cum de românii i-au depășit cu o asemenea viteză

Venitul mediu anual al locuitorilor Bucureștiului a ajuns la 18.500 de euro și, astfel, echivalează practic cu nivelul mediu din UE, a relatat presa din România, citând un studiu al GfK. La Sofia, acesta nu depășește 16.000 de euro, dar să nu uităm că Bucureștiul, care are circa două milioane de locuitori, este un oraș mai bogat chiar ca Viena, dacă te uiți la PIB-ul pe cap de locuitor și la paritatea puterii de cumpărare.

Poate servi drept consolare faptul că România, la fel ca Bulgaria, este încă destul de departe de multe țări europene dezvoltate, pentru că locuitorii Londrei, de exemplu, au 70.484 de euro venit disponibil anual, iar cei din Zurich – 73.660 de euro.

Dar, din câte se pare, puterea de cumpărare a celor care locuiesc în București, care se află la doar 70 de kilometri de Ruse, este mai mare decât cea a locuitorilor Sofiei.

Venitul disponibil nu este tocmai cel brut al oamenilor. Toate taxele și asigurările sunt deduse din acesta, iar veniturile sunt împărțite între membrii gospodăriei. Suma arată puterea de cumpărare.

Excluzând Ungaria, care din cauza inflației sale ridicate de anul trecut se află în prezent la cel mai redus nivel în UE în ceea ce privește acest indicator, din 2007 Bulgaria se află pe ultimul loc, împărțindu-l în mod tradițional cu România.

În prezent, însă, România este cu siguranță înaintea noastră. Acest lucru se vede și când se compară salariile din București și Sofia cu prețurile bunurilor și serviciilor din cele două orașe. În prezent, salariul mediu brut la Sofia pare să fie mai mare decât cel din București. Dar datele pentru Bulgaria sunt din iunie 2024, în timp ce pentru București sunt din ultima lună a anului 2023.

În plus, de la 1 iulie, salariul minim în România a crescut de la 3.300 lei (1.297 leva) la 3.700 lei (1.454 leva). Iar de la 1 ianuarie anul viitor este stabilită o nouă majorare la 4.050 lei (1.591 leva).

La sfârșitul anului trecut, salariul minim pentru Bulgaria pentru 2024 a devenit 933 de leva. De la 1 ianuarie, se ridică la 1.077 de leva și acum este cu 50% mai mult în România. Anul viitor diferența se menține,

România respectă cu strictețe regula că salariul minim trebuie să fie jumătate din salariul mediu pe țară.

Călătoria cu transportul public în București este mult mai ieftină decât în ​​Sofia. În urmă cu câțiva ani, românilor le-a venit ideea să facă metroul, tramvaiele și autobuzele din București complet gratuite pentru a încuraja oamenii să lase acasă mașinile. Nu s-a întâmplat asta, dar măcar valoarea biletelor este înghețată de ani de zile. Spre deosebire de situația din Bulgaria, companiile de transport public din București nu sunt municipale, ci de stat și sunt subvenționate intens de la buget.

Este oarecum dezavantajos pentru bulgarii care călătoresc prin România să alimenteze acolo. În ciuda faptului că au rafinării puternice și chiar o parte din combustibilul din Bulgaria este importat de România, în prezent benzina și motorina la nord de Dunăre sunt mai scumpe.

Motivul este că anul acesta acciza la carburanți a fost majorată acolo de trei ori – la 1 ianuarie, iar apoi în aprilie și iulie. În România se adoptă de ani de zile o metodologie conform căreia acciza la carburanți este majorată cu procentul inflației anuale din trimestrele precedente, adică în momentul de față consumatorii sunt nevoiți să înghită inflația mare din 2022 și 2023.

În plus, atunci când o persoană alimentează de la stațiile marilor lanțuri de benzinării din Bulgaria, poate folosi o reducere de client fidel. În România, aceste carduri nu sunt valabile nici măcar la stațiile acelorași lanțuri de benzinării. Traficul în sine din capitala României îi impresionează pe bulgari, care împărtășesc adesea fotografii de pe șoseaua de centură a Bucureștiului. Dar ei intră în oraș dinspre sud, unde șoseaua de centură este lată ca o autostradă. În partea de nord, aceasta este încă ca șoseaua de centură de pe vremuri dintre cartierele Boiana și Mladost din Sofia – două benzi de circulație pe sensul de mers.

Aproape nu există diferențe în ceea ce privește costurile locuințelor – cumpărare, închiriere și întreținere -, între Sofia și București. În capitala României, procentul mediu de creștere a prețurilor proprietăților în ultimul an variază între 11 și 17%. Nivelurile sunt similare și în Sofia.

Potrivit analiștilor chestionați de cel mai mare site de imobiliar românesc – Imobiliare.ro -, valoarea proprietăților vecinilor este supraestimată. Cel puțin 70% dintre ei cred acest lucru. Există însă ceva esențial care face ca tabloul pieței imobiliare din România să fie mult mai dificil decât la noi – rata medie a dobânzii la creditele ipotecare este de 7,19%. Cu toate acestea, există o oarecare scădere în ultimele 12 luni, pentru că a fost de 7,7%. Dar românii nici nu pot visa la dobânzi ca în Bulgaria, de ordinul a 2, 7%. În practică, România este a treia țară din Europa de Est cu cele mai scumpe credite pentru locuințe în acest moment, după Polonia și Ungaria.

Așa cum Bulgaria nu este Sofia, România nu este doar București. Vecina noastră de la nord, cu 19 milioane de locuitori, este împărțită în trei regiuni principale, care diferă economic una de cealaltă. Vlahia (sic), adică regiunea de la nord de Dunăre, este cea mai slab dezvoltată parte a țării, în mijlocul căreia Bucureștiul se află ca o insulă a belșugului. Moldova, adică estul României, este chiar mai sărac decât Vlahia (sic). Pe de altă parte, Transilvania, care este partea cea mai vestică, este cu mult înaintea celorlalte regiuni la toți indicatorii economici importanți.

Ceea ce a făcut România în ultimii ani este creșterea PIB-ului pe cap de locuitor cu 41%.

A reușit astfel să depășească Croația și a egalat Ungaria și Portugalia, pentru a atinge 77% din nivelul mediu al UE. Noi suntem la 66%, iar ritmul României este aproape dublu față de al nostru.

Potrivit economiștilor, atunci când acest indicator al unei țări membre atinge 70% din nivelul mediu al UE, se poate aștepta ca economia să accelereze mult mai puternic. Acesta este, de exemplu, cazul Portugaliei și Irlandei, ale căror economii încep să crească brusc după acest prag.

Magazine din Ruse se aprovizionează din România datorită TVA-ului de 9% la alimente

Magazinele mai mici din Ruse se aprovizionează cu alimente din România datorită prețurilor mai mici.

Prețurile la alimente în București sunt mai mici decât cele din Sofia. Motivul constă în faptul că procentul  TVA-ului în România este de 19%, dar pentru toate produsele alimentare este de 9%.

Pentru locuitorii orașului Ruse, care merg adesea în capitala României, este profitabil să facă cumpărături acolo pentru o perioadă mai lungă de timp. Pentru cumpărături angro, capitala României este extrem de potrivita, deoarece acolo mall-urile, situate în apropierea șoselei de centură, oferă o mare varietate de mărfuri, inclusiv tot felul de mărci internaționale. Multe dintre ele au baze de producție în România, iar acesta este motivul pentru care detergenții de rufe și multe alte bunuri de uz casnic sunt mai ieftine acolo decât aici.

Acesta este motivul pentru care magazinele de cartier din Ruse, și în general cele din partea de nord – est a Bulgariei, cumpără marfă din magazinele românești. Este vorba despre aceleași produse care sunt vândute în alte părți ale Bulgariei – diferența este doar în limba de pe etichete.

Sursa: 24Chasa, în traducerea Rador Radio România

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Se lansează cea mai rapidă mașină din gama sport-electric din lume: Arată fabulos, iar prețul este unul pe măsură

A început încărcarea cardurilor cu sumele aferente primelor de carieră didactică pentru personalul didactic şi nedidactic activ