Moscova a acuzat în repetate rânduri Kievul că a atacat sau plănuiește să atace fabrica încă de la începutul incursiunii ucrainene în Oblastul Kursk, pe care Ucraina a negat-o categoric.
„Rusia crede că sunt foarte puternici, dar dacă am fi vrut să le punem mâna pe centrala nucleară (Centrala nucleară Kursk), am fi făcut-o, am fi putut să o facem, dar nu am vrut să o facem niciodată. Pentru că înțelegem că ar însemna să devenim la fel ca Rusia”, a spus Zelensky.
„Nu ocupăm infrastructura lor critică, așa cum au făcut-o cu centrala nucleară Zaporizhzhia”.
Fabrica se află la aproximativ 40 de kilometri (25 de mile) de pozițiile deținute de ucraineni în Oblastul Kursk, potrivit site-ului de monitorizare DeepState.
Scopul operațiunii de la Kursk a fost crearea unei zone tampon pentru a proteja granița cu Ucraina, a adăugat președintele.
Ucraina și-a lansat incursiunea transfrontalieră în Oblastul Kursk pe 6 august, pretinzând că inițial a confiscat aproximativ 1.300 de kilometri pătrați (500 de mile pătrate), dar recent s-a confruntat cu o presiune crescândă, pe măsură ce Rusia atrage întăriri.
Moscova a transferat aproximativ 50.000 de soldați din alte sectoare ale frontului în regiunea Kursk, a declarat comandantul șef al Ucrainei Oleksandr Syrskyi pe 10 octombrie.
Trupele nord-coreene s-ar putea alătura în curând armatei ruse în această zonă de primă linie, după cum au confirmat NATO și Pentagon. Între timp, armata ucraineană a spus că au înregistrat trupe nord-coreene în zonă, dar nu le-a angajat în luptă.