România joacă un rol esenţial în promovarea unei cooperări internaţionale mai strânse în Marea Neagră, depunând eforturi pentru a crea căi de navigaţie sigure pentru exportul de cereale ucrainene, colaborând cu Bulgaria şi Turcia pentru îndepărtarea minelor, precum şi cu Statele Unite şi alţi parteneri pentru a combate manipularea informaţiilor de către un stat străin în zonă, a afirmat joi ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.
„Ne dorim să continuăm cooperarea strânsă cu România, în sprijinul unei regiuni sigure şi prospere a Mării Negre”, a adăugat diplomatul, cu prilejul Zilei internaţionale a Mării Negre.
Potrivit mesajului transmis de Ambasada SUA, Kavalec apreciază că Marea Neagră are o importanţă geostrategică critică, fiind o cale maritimă cheie pentru comerţul global, securitate, energie şi eforturile umanitare.
„Cu ocazia Zilei internaţionale a Mării Negre, reafirmăm sprijinul Statelor Unite pentru o Mare Neagră sigură, prosperă, interconectată şi protejată în faţa riscurilor de agresiune militară, a pericolelor reprezentate de coerciţia economică şi influenţa malignă, inclusiv cele cauzate de războiul ilegal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus ea.
Totodată, a amintit că angajamentul Statelor Unite în regiunea Mării Negre are la bază legături strânse de prietenie, valori comune şi recunoaşterea importanţei sale strategice.
„Alături de aliaţii şi partenerii din regiune, susţinem eforturile de consolidare a fluxului comercial liber în Marea Neagră, dezvoltarea unor noi surse de energie şi protejarea bogatului patrimoniu cultural al regiunii. Angajamentul SUA în cadrul grupărilor regionale – inclusiv Bucureşti 9, Iniţiativa celor Trei Mări (3SI) şi NATO – împreună cu o prezenţă militară americană constantă la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu şi la Deveselu contribuie la securitatea, stabilitatea şi prosperitatea regională”, a punctat Kavalec. AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)