Informaţiile au fost prezentate joi, într-o conferinţă de presă, de prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Bihor, colonelul Csilik Alexandru Adrian, şeful Inspecţiei de Prevenire a ISU Bihor, col. Sergiu Gherman şi purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, lt-col. Camelia Roşca.
Ei s-au referit la activitatea inspecţiei de prevenire, misiunile operative şi situaţia statistică a incendiilor.
„Campania noastră pentru părinţi şi bunici a pornit dintr-o nevoie reală la nivelul judeţului. Cel puţin cinci cazuri pe săptămână avem de vârstnici căzuţi în casă. În condiţiile în care au aparţinători, au vecini. Ne-am gândit să facem ceva pentru aceşti oameni şi astfel s-a născut ideea campaniei, în care îi sfătuim cum şi ce să facă pentru protecţia lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca.
Potrivit acesteia, sunt oferite sfaturi de siguranţă precum amenajarea spaţiului astfel încât să se poată evacua cu uşurinţă în caz de urgenţă, instalarea unor detectoare de fum cu alarmă fonică şi luminoasă, utilizarea luminilor de veghe pe timpul nopţii montând benzi led cu senzori de mişcare lângă pat şi pe traseul dormitor-baie.
„Asiguraţi-vă că pot deschide uşile şi ferestrele. Preveniţi riscul de cădere fixând covoarele/preşurile pe podea cu suport cauciucat. Plasaţi covoraşe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea. Puneţi-le la îndemână un telefon în caz de urgenţă. Pregătiţi-i simulând cu ei exerciţii de incendiu. Atenţie la folosirea lumânărilor. Sunaţi-i cel puţin o dată pe zi”, sunt alte recomandări ale pompierilor.
În cea de a doua campanie proprie, recomandările pompierilor bihoreni pentru cei care ajung la locul lui accident rutier încep cu „Nu vă panicaţi!” şi „Sunaţi la 112. Oferiţi locaţia cât mai exactă.” Se recomandă apoi, pas cu pas, pornirea luminilor de avarie pentru a semnaliza şi celorlalţi participanţi la trafic producerea accidentului, constatarea dacă sunt persoane blocate care nu pot ieşi, transmiterea informaţiilor către operatorul 112. La nevoie, se poate utiliza stingătorul din dotare – în urma accidentului pot exista scurgeri de carburant sau chiar flacără deschisă, existând un pericol de incendiu.
Cei care ajung primii la un accident rutier trebuie să ştie că este interzisă schimbarea poziţiei vehiculului şi preluarea victimelor pentru a fi transportate la spital, dar şi părăsirea locului accidentului până la sosirea echipajelor de poliţie.
Cum se acordă, totuşi, primul ajutor? „În cazul în care nu cunoaşteţi măsurile de acordare a primului ajutor, rezumaţi-vă la a încerca să calmaţi victimele, să le comunicaţi că aţi alertat echipajele de intervenţie şi să le recomandaţi să nu efectueze mişcări bruşte care să le agraveze starea medicală. Doar dacă există un pericol iminent de incendiu, scoateţi victimele menţinând în permanenţă coloana vertebrală în linie dreaptă (cap – gât – trunchi), pentru a evita agravarea leziunilor”, recomandă pompierii.
În perioada sezonului rece, potrivit colonelului Csilik, ISU Bihor a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, în vederea menţinerii sub control a riscurilor şi creşterea nivelului de securitate a cetăţeanului, un accent deosebit fiind pus pe întreţinerea şi exploatarea corespunzătoare a instalaţiilor şi mijloacelor de încălzire.
Pompierii de la Inspecţia de Prevenire au efectuat 733 de controale, din care 182 la instituţii, 504 la operatori economici, 28 la primării şi 19 la obiective de investiţii. Pentru deficienţele constatate au aplicat 4,433 de sancţiuni contravenţionale.
Cu ocazia controalelor, pompierii au efectuat însă şi instruiri ale populaţiei, cu 7.569 de persoane şi 737 exerciţii de evacuare şi intervenţie.
În perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024, în judeţ au fost efectuate peste 430 de acţiuni de diseminare a informaţiilor, peste 30 de lecţii deschise pentru şcolari, 43 de puncte de informare preventivă pentru cetăţeni, 16 acţiuni cu membrii serviciilor voluntare de urgenţă, 40 de activităţi preventive în biserici şi mănăstiri.
Pompierii bihoreni au intervenit, în iarna trecută, la peste 6.200 de evenimente, în medie 41 pe zi. Faţă de sezonul anterior, 2022/2023, s-a constatat o creştere a numărului de incendii cu circa 40%, de la 242 la 340, cauzate de incendiile de vegetaţie uscată ( seceta intensă şi prelungită).
Cele mai frecvente categorii de împrejurări determinante ale producerii incendiilor au fost focul deschis – 120 (18 dintre acestea în spaţii închise – afumători, utilizarea lumânărilor etc.), urmate de coşurile de fum defecte sau necurăţate – 72, instalaţiile electrice defecte/improvizate/lăsate sub tensiune nesupravegheate – 68 şi mijloace de încălzire defecte/cu improvizaţii/amplasate necorespunzător faţă de mijloacele combustibile/nesupravegheate – 25.
În perioada noiembrie 2023 – martie 2024, structurile operative ale inspectoratului au mai acţionat în cazul a 39 de intervenţii la inundaţii; 48 misiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase; 12 misiuni de asanare şi distrugere muniţie neexplodată.
Echipajele SMURD au intervenit la 4537 misiuni, având o medie zilnică de circa 30 cazuri, în creştere cu aproximativ 3% faţă de sezonul rece 2022-2023. Din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, 4117 au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă, 152 misiuni pentru asistenţă persoane, 26 intervenţii la alte situaţii de urgenţă, 118 misiuni pentru asigurarea personalului de intervenţie, respectiv 31 misiuni descarcerare.