Companiile britanice resimt consecinţele bugetului care include creşterea taxelor anunţat de ministrul finanţelor Rachel Reeves, iar analiştii avertizează că aceste măsuri ar putea încetini angajările şi ar putea creşte inflaţia, transmite CNBC.
Majorarea contribuţiei la Asigurările Naţionale (NI) plătite de angajatori a fost cea mai mare măsură de creştere a veniturilor anunţată miercuri. Reeves estimează că această măsură va aduce 25 de miliarde de lire sterline anual pe durata actualului mandat al parlamentului.
Noile reguli prevăd că, din aprilie 2025, contribuţia angajatorilor la NI va creşte cu 1,2 puncte procentuale, ajungând la 15%, iar pragul de la care angajatorii încep să plătească NI va scădea de la 9.100 lire la 5.000 lire.
Această taxă a permis lui Reeves să respecte promisiunea guvernului laburist de a nu majora taxele pentru ”persoanele active”, dar a creat nemulţumiri în rândul analiştilor şi al Partidului Conservator. Aceştia susţin că această măsură va afecta în final angajaţii, limitând capacitatea companiilor de a creşte salariile şi de a angaja.
Roger Barker, directorul de politici al Institutului Directorilor, a descris povara fiscală ca fiind ”mai mare decât se aştepta” şi ”o lovitură majoră” pentru afaceri. Barker a adăugat că, deşi această măsură va afecta în primul rând profiturile companiilor, aceasta va fi resimţită ulterior în scăderea salariilor şi a angajărilor.
Afaceri afectate
Companiile se vor confrunta şi cu creşterea costurilor pentru angajarea celor cu salarii mici, începând din aprilie, când salariul minim pe oră pentru persoanele de peste 21 de ani va creşte cu 6,7%, până la 12,21 lire, iar pentru cei între 18 şi 20 de ani, va creşte cu 16%, până la 10 lire.
Pragul pentru taxa pe profit va rămâne însă la 25%. Reeves a menţionat că micile afaceri vor beneficia de creşterea alocaţiei de angajare la 10.500 lire, permiţând astfel angajarea a până la patru lucrători cu salariul minim fără a plăti contribuţii NI.
Rain Newton-Smith, directorul executiv al Confederaţiei Industriei Britanice, a descris bugetul ca fiind ”dificil pentru afaceri,” menţionând că majorarea contribuţiilor la NI şi alte creşteri de costuri ale angajatorilor vor spori povara asupra companiilor, ceea ce va limita capacitatea de investiţie şi va face angajarea sau majorările salariale mai costisitoare.
Impact economic
Biroul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) a afirmat că măsurile de creştere a taxelor şi a cheltuielilor publice anunţate de Reeves ar putea stimula creşterea economică pe termen scurt, dar ar putea şi să crească inflaţia. Potrivit analizei, firmele ar putea transfera aceste costuri suplimentare către consumatori prin majorarea preţurilor produselor.
Morgan Stanley şi Goldman Sachs şi-au ajustat previziunile economice pentru a reflecta creşterea anticipată a inflaţiei şi a Produsului Intern Brut (PIB) în 2025.