Schimbarea periculoasă care se petrece în România și trece neobservată: Specialiștii susțin că am ajuns ca Tunisia

Seceta, arşiţa, lipsa irigaţiilor, pro­bleme care acum un deceniu pă­reau uşor de gestionat, astăzi au devenit inevitabile. După patru ani de presiuni intense din cauza schimbărilor climatice, singura solu­ţie pentru viitorul agriculturii este o rese­tare completă, a fost unul dintre mesajele speakerilor eveni­men­tului ZF Agrobusi­ness Summit 2024.

„Sunt fermier într-o zonă cumplit afectată de se­cetă, vin din judeţul Vran­cea, la graniţa cu Galaţi şi cu Brăila. Noi, acolo, din 2020 până acum vedem cu ochii ce înseamnă schimbările climatice. Vedem cu ochii că în loc de 500 mm precipitaţii avem doar 240 anual, iar cu 240 mm, dacă facem o paralelă, vorbim de Tunisia“, a spus CEO al Frizon Group, care cultivă circa 4.500 de hectare cu cereale, inclusiv 260 de hectare cu cartofi.

Aceste schimbări climatice, jucătorii din agricultură, le ştiau şi în urmă cu 10-15 ani, dar până acum nu a ajuns cuţitul la os, a precizat Gabriel Stoian, CEO al Profeco, care pune pe piaţă fertilizanţi organici.

Teofil Dascălu, de exemplu, a început din 2009 primele proiecte de irigaţii, finan­ţate de Banca Mondială, şi menţionează că, deşi a fost foarte greu şi complicat, a ajuns la 1.800 de hectare irigate în acst moment. „Apa ar trebui listată la Bursă. E o mare va­loare. Trebuie să fim conştienţi că în mo­men­tul acesta apa este risipită în agricultură şi în irigaţii“, a subliniat Dascălu.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Bilanțul celui mai mare dezastru din ultimii 50 ani din Europa devine unul cu adevărat terifiant

Peste 5.200 de companii, IMM-uri şi corporate, au fost finanţate de BCR în 9 luni