VIDEO Cartofi ucigași în piețe și magazine. Un medic dezvăluie semnul subtil de pe cartofi, care îi face otrăvitori

 

 

Potrivit Dr. Samuel Choudhury, un medic de familie din Singapore, cartofii care stau ascunși în dulap de ceva timp ar putea adăposti o toxină potențial mortală. Într-un clip împărtășit cu cei 216 000 de urmăritori ai săi de pe Instagram, Dr. Choudhury recomanda să se ferească de cartofii care au înmugurit – precum și de cei care au devenit verzi.

Este bine cunoscut faptul că petele verzi de pe cartofi indică prezența toxinei solanină, care poate provoca simptome digestive dureroase, precum și halucinații, paralizie și chiar moartea în cazuri grave. Dar Dr. Choudhry spune că otrava poate fi, de asemenea, legată de germenii care se formează pe cartofii care sunt expuși unui mediu luminos și umed timp de o săptămână sau două.

În videoclipul său de pe rețelele de socializare, Dr. Choudhury a spus povestea plină de precauție a Mariei Harless, o tânără din Denver, Colorado, care a avut „o poftă bruscă de piure de cartofi”. Însă, după ce i-a mâncat și s-a culcat, „i s-a făcut rău” și s-a trezit în toiul nopții vomitând și suferind o durere de cap puternică. Când a ajuns la departamentul de urgență, medicii și-au dat seama că un cartof încolțit era vinovatul, a explicat Dr. Choudhury: ‘Suferea de intoxicație cu solanină – o neurotoxină din cartofi, dar nu din cartofi normali. Aceștia (cartofii verzi și încolțiți) nu sunt’, spune medicul, potrivit Daily Mail.

Mugurii și culoarea cartofilor periculoși

‘Atunci când consumați o cantitate mare din aceștia (cartofi verzi sau încolțiți), poate provoca diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat și, în cazuri grave, moartea. Într-un caz, o familie de șapte persoane a devenit o familie de cinci, așa că, dacă vedeți acest lucru, vă recomand să fiți mai prudenți, să îi faceți compost și să cumpărați alții proaspeți’, a adăugat el.

Germinarea, culoarea verde și un gust amar pot fi un semn al prezenței toxinei. Cartofii devin verzi și încep să încolțească dacă nu sunt păstrați în întuneric, explică Dr. Choudhury. Atunci când cartofii sunt depozitați în condiții prea calde, luminoase sau umede, nodurile lor de creștere latente, numite ochi, încep să crească. Estimările privind cantitatea de solanină otrăvitoare variază, dar se consideră că o doză toxică este de 1 mg sau mai mult de solanină pe kilogram de greutate corporală, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.

Cu toate acestea, dacă cartoful este ferm și germenii sunt mici, îndepărtarea lor poate ajuta la eliminarea toxinei. În mod similar, decojirea cartofilor poate contribui, de asemenea, la reducerea nivelului de solanină, deoarece compusul este cel mai concentrat chiar sub piele. Pentru a vă păstra cartofii proaspeți, este mai bine să îi păstrați într-un dulap puțin mai cald decât frigiderul.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Scandal la DSP Olt: Acțiuni penale împotriva directorului și asistentului medical

Doi morţi şi 580 de răniţi în Taiwan după taifunul Kong-rey