Regele Felipe şi prim-ministrul Pedro Sanchez vor merge, duminică, în sud-estul Spaniei, unde inundaţii de o violenţă fără precedent au provocat moartea a cel puţin 213 persoane, cea mai gravă catastrofă naturală din istoria recentă a ţării, potrivit guvernului de la Madrid, citat de AFP.
Sâmbătă, Sanchez a anunţat că 5 000 de soldaţi suplimentari vor fi trimişi pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de inundaţii şi pentru a contribui la căutarea celor dispăruţi, ridicând numărul total de soldaţi la 7 500, ceea ce el a descris ca fiind „cea mai mare desfăşurare de forţe armate făcută vreodată în Spania pe timp de pace”.
Potrivit lui Sanchez, acestor soldaţi li se vor alătura 5 000 de poliţişti şi gărzi civile pentru a-i sprijini pe cei 5 000 de colegi aflaţi deja pe teren, fiind aşteptate cu nerăbdare întăriri în anumite localităţi care se confruntă cu o situaţie haotică.
Potrivit ultimelor cifre publicate sâmbătă seara de serviciile de urgenţă, 213 persoane au murit în urma ploilor torenţiale care au căzut marţi seara în sud-estul ţării.
Potrivit agenţiei meteorologice spaniole (Aemet), în unele locuri a căzut în doar câteva ore echivalentul „precipitaţiilor de un an”.
Cu 210 decese, regiunea Valencia a fost cea mai afectată. De asemenea, două persoane au murit în regiunea învecinată Castilla-La Mancha şi una în Andaluzia.
Acesta este „cel mai mare dezastru natural din istoria recentă a ţării noastre”, a declarat Sanchez, care îi însoţeşte duminică pe regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia în regiunile afectate.
Potrivit guvernului, în portul Valencia este aşteptată o navă amfibie a marinei spaniole care conţine săli de operaţii şi transportă elicoptere şi vehicule.
Autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de morţi, deoarece resturile de maşini acumulate în tunelurile şi parcările subterane din zonele cele mai afectate sunt în prezent examinate metodic.
În timp ce şansele de a găsi supravieţuitori sunt în scădere, prioritatea soldaţilor şi a poliţiei, potrivit executivului, rămâne căutarea celor dispăruţi, împreună cu refacerea drumurilor şi a infrastructurii pentru a permite furnizarea de ajutoare şi restabilirea serviciilor esenţiale.
Potrivit autorităţilor, mai mult de 2 000 de maşini şi camioane avariate au fost deja îndepărtate. De asemenea, electricitatea a fost restabilită pentru 94% dintre locuitorii care au fost privaţi de ea, iar telecomunicaţiile sunt restabilite treptat.