Până la ora 10:00, peste 5,5 mii de cetățeni moldoveni din stânga Nistrului au votat deja în turul doi al alegerilor prezidențiale, a scris Zona de Securitate.
Pentru comparație, în primul tur până la aceeași oră au votat – 2 577 de cetățeni moldoveni din regiunea transnistreană. Astfel, până la ora 10:00, în turul II numărul alegători este deja de două ori mai mare, a subliniat sursa citată.
La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, IGP a sporit nivelul de activitate al Poliției în adiacentul secțiilor de votare din toată țara. Anunțul a fost făcut de șeful IGP Viorel Cernăuțeanu în dimineața zilei de duminică.
Totodată, oficialul a declarat că unii oameni care se vor prezenta la urne, după ce au ajuns în atenția autorităților pentru corupere electorală, dar s-ar fi eschivat, s-ar putea să fie opriți pentru a fi „documentați”.
„Acest fapt este pentru siguranța tuturor cetățenilor, dar trebuie să punctăm că acest proces este în contextul ultimelor evenimente care au avut loc la noi în țară, când am constatat diferite forme de provocări sau intenții de a fi comise anumite abateri contravenționale sau infracționale.
Acest lucru ne-a determinat să sporim nivelul de activitate și, bineînțeles, spre garanția cetățenilor, care trebuie să-și exercite dreptul la vot în siguranță și să avem un scrutin electoral corect.
În același timp trebuie să remarcăm că în această perioadă cu siguranță vom avea și persoane care au fost în atenția poliției, iar oamenii legii nu au reușit să-i identifice sau să-i localizeze în ultima perioadă. În astfel de situații, evident, Poliția va interveni prompt pentru a identifica și documenta aceste persoane, or Poliția nu are zile de odihnă, iar Codul Contravențional al Republicii Moldova nu reglementează că în astfel de zile, ziua tăcerii sau ziua scrutinului, persoanele pot fi absolvite de răspundere contravențională sau penală.
Reiterăm că, orice încălcare va fi documentată de Poliție și se va interveni imediat ce a fost constatată.
Cu siguranță vom depune tot efortul pentru a garanta și asigura dreptul la vot al fiecărui cetățean, iar în cazul în care vor fi identificate astfel de persoane despre care am comunicat, după documentarea de către oamenii legii, cu siguranță își pot exprima dreptul la vot, important este, însă, să o facă cu consimțământul propriu.
Recomandăm tuturor cetățenilor să aibă un comportament adecvat și corect în societate, pentru a avea un scrutin electoral fără abateri și încălcări”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.
Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, anunță că în turul doi se scrutin, până la ora 10:00, s-a atestat o prezență la vot mai mare comparativ cu cea înregistrată în primul tur al alegerilor prezidențiale. Cei mai activi alegători sunt în raionul Rezina, unde rata de participare este de 12%. În municipiul Chișinău au votat circa 10% dintre alegători.
De asemenea, potrivit președintei CEC, oamenii legii documentează câteva cazuri de transportare organizată a alegătorilor la unele secții de votare. Angelica Caraman nu a oferit detalii despre aceste incidente.