MApN – Ca urmare a detectării deasupra Mării Negre a unor grupuri de drone care se îndreptau către spaţiul aerian al Ucrainei, a fost notificat IGSU cu privire la instituirea alertei aeriene în zona de nord a judeţului Tulcea. 2 aeronave F-16, ridicate

MApN anunţă că, în urma detectării deasupra Mării Negre a unor grupuri de drone care se îndreptau către spaţiul aerian al Ucrainei, a fost notificat IGSU cu privire la instituirea alertei aeriene în zona de nord a judeţului Tulcea. Pentru monitorizarea situaţiei din spaţiul aerian, două aeronave F-16 au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Nu a fost detectată pătrunderea în spaţiul aerian naţional a unor vehicule aeriene implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene. MApN precizează că, începând cu dimineaţa zilei de luni, forţele MApN vor face cercetări în zonele de pe teritoriul naţional aflate în apropierea obiectivelor atacate în mod ilegal de forţele ruse, ”pentru depistarea unor eventuale situaţii de impact al unor vehicule aeriene sau resturi ale acestora”.

”Duminică, 3 noiembrie, forţele armate ale Federaţiei Ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România. Ca urmare a detectării deasupra Mării Negre a unor grupuri de drone care se îndreptau către spaţiul aerian al Ucrainei, în apropierea spaţiului aerian al României, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, la ora 23.34, cu privire la instituirea alertei aeriene în zona de nord a judeţului Tulcea. Pentru monitorizarea situaţiei din spaţiul aerian, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană, au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, anunţă MApN.

Alerta aeriană a încetat în jurul orei 00.45, iar aeronavele F-16 au revenit pe aerodromul de bază.

”Sistemul de supraveghere radar al României, care a monitorizat permanent situaţia generată de aceste atacuri, nu a detectat pătrunderea în spaţiul aerian naţional a unor vehicule aeriene implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene”, preczeaz MApN.

Conform procedurilor stabilite pentru aceste situaţii, începând cu dimineaţa zilei de luni, 4 noiembrie, forţele MApN vor executa cercetări în zonele de pe teritoriul naţional aflate în apropierea obiectivelor atacate în mod ilegal de forţele ruse, pentru depistarea unor eventuale situaţii de impact a unor vehicule aeriene sau resturi ale acestora.

”MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Ministerul Apărării Naţionale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, menţionează instituţia.

Duminică, în  jurul orei 23:41, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj de tip RO-alert prin care informa populaţia despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian,  pe teritoriul naţional, în zona de graniţă a României cu Ucraina.  

ISU menţiona că rolul mesajului este unul de informare şi prevenire a populaţiei din zona în care acesta este transmis şi trebuie tratat ca atare! 
”Orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit, poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor”, preciza IGSU.

Alegeri în R. Moldova – Lasconi: Mă bucur că fraţii de peste Prut au decis să meargă pe calea prosperităţii. Felicitări, Maia Sandu! O victorie uriaşă împotriva maşinăriei lui Putin! Pe 24 noiembrie, e rândul nostru să alegem o direcţie pentru România

VIDEO Elena Lasconi, în război cu România TV: Îl copiază pe Florin Iordache, omul de la care au pornit protestele OUG 13