VIDEO PS Ambrozie: ‘În Occident, foarte multe dintre catedrale și biserici se închid și primesc altă destinație decât aceea de a fi lăcașuri de cult’

Episcopul Giurgiului a evidențiat cu bucurie că „în binecuvântata noastră patrie, în țara noastră, încă se ridică biserici și mănăstiri,” comparativ cu Occidentul, unde „foarte multe dintre catedrale și biserici se închid și primesc altă destinație decât aceea de a fi lăcașuri de cult.” Acesta a explicat că fenomenul secularizării a dus la închiderea multor locașuri de cult din Europa de Vest, care acum servesc altor scopuri.

PS Ambrozie a punctat că poporul român, „născut din Evanghelie”, are o vocație aparte de a crește și educa copii în spiritul Evangheliei, în iubirea de frumos, de adevăr și de neam. Prezența numeroasă la acest eveniment a fost un simbol al continuității tradițiilor și credinței.

Ne bucurăm să ne vedem față către față, să vă privim chipurile pline de lumină și de bucurie duhovnicească pentru faptul de a fi prezenți la acest eveniment istoric, la ridicarea unei noi biserici în comuna Joița, în satul Bâcu. Sfântul Apostol Pavel are, între multe alte vorbe frumoase, cuvinte frumoase, și un cuvânt care spune și care cred că se potrivește părintelui Sergiu Iulian Tomescu, că ”m-am ostenit mai mult decât toți și harul lui Dumnezeu care a fost peste mine n-a fost în zadar, cu harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt”.

La fel și părintele Tomescu a avut o dragoste, încă din copilărie, o dragoste aparte, o evlavie aparte, să ridice împreună cu familia sa, împreună cu ctitori de Dumnezeu aleși, cu fiii duhovnicești, un așezământ închinat Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, care este prăznuit în  fiecare an și în Biserica Ortodoxă Română în nouă zile ale lunii noiembrie. Nicăieri, preacuvioși și  preacucernici părinți, nu am văzut atât de multe icoane frumoase, care au încrustate și părticele din sfintele moaște de prin mănăstirile noastre mari pe unde Dumnezeu i-a călăuzit pașii părintelui Sergiu și părintelui Mihai, fratele său, tuturor părinților călugări, călugărițe, care l-au ajutat în acest binecuvântat proiect de edificare a unei biserici.

Să știți, stăteam și mă gândeam, văzându-vă evlavia și în număr atât de mare astăzi, călugărițe, monahi și monahii, credincioși, stareți, mă gândeam că în binecuvântata noastră patrie, în țara noastră, încă se ridică biserici și mănăstiri, spre deosebire de Occidentul secularizat, la care priveam, în alte timpuri, cu admirație, la bunăstarea, la avantajele lor eminamente sau exclusiv economice, vedem că în Occident foarte multe dintre catedrale și biserici se închid și primesc altă destinație decât aceea de a fi lăcașuri de cult.

Nu judecăm pe nimeni, acesta este mersul istoriei, al secularizării, dar poporul acesta născut din Evanghelie are o vocație aparte: naște și crește copii educându-i în Evanghelie, în iubirea de frumos și de adevăr, în iubirea de neam, de țară și de patrie. Lucrul acesta îl dovedește prezența dumneavoastră aici, persoane alese de Duhul Sfânt, persoane binecuvântate, din familii frumoase. Știm că harul lui Dumnezeu s-a coborât astăzi peste fiecare dintre dumneavoastră, indiferent de statutul pe care-l aveți, de rosturile sociale, politice, publice.

Episcopul a mulțumit celor prezenți, incluzându-l pe Prințul Nicolae al României și oficialități, pentru participare. De asemenea, PS Ambrozie a oferit Alteței Sale o icoană adusă din Muntele Athos, simbolizând legătura cu „grădina Maicii Domnului”.”

Iată, alături de noi, astăzi, au fost și înalți demnitari de stat, în frunte secretarul de stat pentru culte, Ciprian Olinici, alți deputați, alți candidați, și nu în în ultimul rând Alteța sa Prințul Nicolae al României, dimpreună cu aleasa inimii sale, de care ne bucurăm astăzi. Alteța Voastră, dacă veți veni puțin în față, Vă poftim. Avem o icoană frumoasă, adusă din Sfântul Munte Athos, ”grădina Maicii Domnului”, pe care vrem să Vi-o oferim.

Ultima oară, cu Alteța Sa, ne-am întâlnit la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai al României. Plângeam și eu, și dânsul, și soția Sa, în sala Meșterul Manole de la Palatul Regal de altădată, astăzi e Arhiepiscopia. Vrem să vă oferim, pentru bucuria de a fi venit astăzi, bucurie pe care ne-ați făcut-o, această frumoasă icoană familiei dumneavoastră și distinsei doamne, avem un buchet frumos de flori pe care vrem să i-l oferim astăzi. Când mai veniți pe aici, prin Episcopia noastră, și mai plantați stejari, ați avut foarte multe activități ecologice, și ne bucurăm să veniți și la Comana, unde bunicul dumneavoastră și mătușa dumneavoastră au venit adeseori, să veniți și dumneavoastră, ca să însemnați acolo un petec de istorie.”, a spus PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

 

Programul electoral al USR: Stimulente pentru comasarea localităţilor, forme de angajare flexibile şi cursuri auto la liceu

Directorul Volkswagen anunță măsuri de o duritate fără precedent în istoria companiei germane