Poliţiştii fac luni dimineaţă 131 de percheziţii în Bucureşti şi în şase judeţe, fiind vizată o grupare care vindea arme de foc fără marcaje de identificare, asamblate prin utilizarea de componente aparţinând mai multor producători din Turcia, unor clanuri sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent. Gruparea, iniţiată de un cetăţean străin de origine turcă, aducea armele ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme. 60 de persoane vor fi duse la audieri.
”La această oră, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti, efectuează 131 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc”, anunţă IGPR.
Din cercetările efectuate a reieşit faptul că, în septembrie 2023, un cetăţean străin de origine turcă ar fi iniţiat şi constituit împreună cu mai multe persoane de naţionalitate română o grupare de criminalitate organizată, specializată în procurarea şi vânzarea de arme de foc (letale), fără marcaje de identificare şi elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparţinând mai multor producători din Turcia.
Aceste tipuri de arme, cunoscute drept ,,Ghost Guns”, au ca destinaţie mediul infracţional, având în vedere că nu pot fi deţinute legal în niciun stat european.
Armele ar fi fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute, de către diverşi intermediari, membrilor unor grupuri infracţionale sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent.
De la declanşarea cercetărilor şi până la finalul lunii octombrie 2024, au fost scoase din circuitul ilegal 47 de astfel de arme letale.
În cadrul operaţiunii, sunt puse în aplicare peste 60 de mandate de aducere, audierile urmând a se desfăşura la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti.
Acţiunea este realizată cu sprijinul poliţiştilor Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Institutului Naţional de Criminalistică, Direcţiei de Ordine Publică, Direcţiei Rutiere, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratelor de poliţie judeţene Ilfov, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa, Vâlcea, Vrancea, Brăila, Olt, Mehedinţi, Galaţi, Gorj, Dolj, Covasna, Constanţa, Călăraşi, Braşov, Bacău, Buzău şi Argeş, precum şi al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi serviciilor pentru Acţiuni Speciale şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi al structurilor subordonate.