Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti, împreună cu poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, efectuează 131 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, din cercetările efectuate a reieşit că, în luna septembrie 2023, un făptuitor, cetăţean străin de origine turcă, a iniţiat şi constituit împreună cu mai mulţi făptuitori de naţionalitate română o grupare de criminalitate organizată specializată în procurarea şi vânzarea de arme de foc (letale) fără marcaje de identificare şi elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparţinând mai multor producători din Turcia.
Acest tip de arme, cunoscute drept „Ghost Guns” au drept destinaţie mediul infracţional, având în vedere că nu pot fi deţinute legal în niciun stat european, precizează sursa citată.
DIICOT precizează că probatoriul administrat până în prezent a reliefat că astfel de arme au fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute de către diverşi intermediari către membrii unor grupuri infracţionale sau persoane cunoscute cu comportament violent.
De la declanşarea cercetărilor şi până la finele lunii octombrie 2024 au fost scoase din circuitul ilegal un număr de 47 de astfel de arme letale.
Luni sunt puse în aplicare peste 60 de mandate de aducere, audierile urmând a se desfăşura la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti.
Acţiunea este realizată cu sprijinul poliţiştilor Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Direcţiei Investigaţii Criminale, Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Institutului Naţional de Criminalistică Direcţiei de Ordine Publică, Direcţiei Poliţiei Rutiere, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratelor de poliţie judeţene Ilfov, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa, Vâlcea, Vrancea, Brăila, Olt, Mehedinţi, Galaţi, Gorj, Dolj, Covasna, Constanţa, Călăraşi, Braşov, Bacău, Buzău şi Argeş, luptătorilor SIAS şi serviciilor acţiuni speciale şi al jandarmilor din cadrul IGJR şi structurilor subordonate.
DIICOT subliniază că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. AGERPRES/(AS – editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)