Kamel Daoud a câştigat prestigiosul premiu literar Goncourt, în primul tur, cu şase voturi, a anunţat juriul citat de Le Figaro. Romanul său „Houris” evocă războiul civil din Algeria în anii 1990.
„Cea de-a 122-a ediţie a Prix Goncourt a fost acordată în primul tur lui Kamel Daoud pentru Houris, publicat de Gallimard”, este anunţul făcut de Philippe Claudel, preşedintele Academiei Goncourt.
Decizia juriului de a-l onora pe Kamel Daoud a fost în primul rând un act de curaj politic. Algeria a decis să interzică Gallimard la Salon International du Livre d’Alger din cauza romanului autorului. În „Houris” , Aube, o supravieţuitoare însărcinată şi mutilată a deceniului negru al Algeriei (1991-2002), îi povesteşte fetiţei pe care o aşteaptă istoria tragică a acelor ani sângeroşi. La acea vreme, Atiq Rahimi, un apărător înfocat al libertăţii de exprimare, a scris o scrisoare deschisă în sprijinul autorului. Acum, acordându-i premiul Goncourt, juriul a afirmat în acelaşi mod neclintit libertatea totală a scriitorului. Un scriitor obişnuit să deranjeze.
Editorialistul şi jurnalistul Kamel Daoud s-a născut în 1970 în Mostaganem, Algeria. Un personaj „balzacian”, după propriile sale cuvinte, la vârsta de 20 de ani, în anii 1990, era un sătean care şi-a terminat studiile şi s-a mutat la oraş. De timpuriu, a decis să se îndrepte spre jurnalism, s-a alăturat Quotidien d’Oran şi a investigat masacrele comise în ţara sa. În ciuda nopţilor nedormite şi a imaginilor de nedescris imprimate pe retina sa, Daoud a continuat să scrie, să editeze şi să depună mărturie. „Jurnalismul este esenţial, dar nu va fi niciodată suficient pentru a spune povestea unui război. Spun adesea că o rană se măsoară prin jurnalism şi că se povesteşte prin literatură”, îi mărturisea el pentru Madame Figaro.
La începutul anilor 2000, a început să publice şi să se facă remarcat ca autor. Printre cărţile sale se numără „Minotaure 504” (2011), preselectată pentru premiul Goncourt pentru povestiri, şi mai ales romanul său „Meursault, contre-enquête” (Gallimard, 2014). Această publicaţie a făcut ca el să fie vizat de o fatwa atunci când era finalist pentru premiul Goncourt – a ratat la limită premiul şi a câştigat în cele din urmă premiul Goncourt pentru roman de debut.
Duminică, Kamel Daoud a distribuit pe X o fotografie a unei studente iraniene, Ahou Daryaei, dezbrăcată în faţa universităţii sale din Teheran. Cu „Houris” (care înseamnă „femeia foarte frumoasă promisă de Coran musulmanilor credincioşi care vor intra în paradis”), Daoud ştia că va face furori denunţând amnezia actelor barbare comise de islamişti. Cuvintele sale sunt incisive şi implacabile, scrie Le Figaro.