Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja

Cel puţin 10 copii ajung zilnic cu tuse convulsivă la fiecare unitate de primiri urgenţe pentru copii din Capitală. Mulţi dintre ei sunt internaţi imediat, potrivit Observator.

„Nu reuşesc să expire, pentru că acest act de tuse este controlat în mod anormal de creier, este o chestie pe care nu poţi s-o înfrânezi. Noi am avut în ultima lună 5 pacienţi care au avut nevoie de suport vital adică au trebuit intubaţi şi ventilaţi mecanic pentru că altfel mureau”, a declarat Mihai Craiu medic primar boli infecţioase, IOMC.

Numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut atât de mult de la începutul anului şcolar încât numai la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Gomoiu din Capitală timpul de aşteptare până la preluarea cazurilor poate depăşi 3 ore. Medicii cred însă că în acelaşi ritm, în următoarele săptămâni durata de aşteptare s-ar putea dubla.

Specialiştii cred că suntem abia la începutul valului. Tusea convulsivă se transmite foarte uşor pe cale aeriană.

„Tusea convulsivă este o afecţiune respiratorie specială produsă de o bacterie care se numeşte bordetella pertussis Durata bolii spre deosebire de o răceală obişnuită care durează 7-10 zile, în această maladie episoadele de tuse pot să dureze până la 100 de zile”, a declarat Mihai Craiu medic primar boli infecţioase, IOMC.

Cumpărătorii străini sunt interesaţi de casele goale din Japonia, milioane fiind disponibile la preţuri mici – dar experţii avertizează asupra riscurilor

Un spital nou, inaugurat la Arad în 2023, stă închis: Are transformator de 25 de ani și nu sunt bani de personal