Viktor Orban revine pe cai mari după realegerea lui Trump: Ședința greilor UE are loc la Budapesta

Liderii europeni s-au grăbit să-l felicite pe Trump, dar se confruntă cu incertitudini în ceea ce priveşte sprijinul SUA pentru Ucraina, angajamentul SUA faţă de NATO şi perspectiva unor tarife pentru exporturile lor către Statele Unite.

În plus faţă de incertitudinea care planează asupra reuniunilor de la Budapesta, guvernul tripartit al Germaniei s-a destrămat miercuri seara, după ce cancelarul Olaf Scholz l-a demis pe ministrul de finanţe şi a deschis calea pentru alegeri generale.

Unii oficiali sunt, de asemenea, îngrijoraţi de însăşi gazda reuniunii, prim-ministrul Viktor Orban, care a fost criticat de omologii din Uniunea Europeană pentru vizitele sale la Moscova şi în Georgia şi care a declarat că va deschide sticlele de şampanie dacă va câştiga Trump. Speculaţiile cu privire la surprizele pe care Viktor Orban le-ar putea face se referă inclusiv la o întâlnire a liderilor europeni cu Trump, prin legătură video.

Pe ordinea de zi a primei reuniuni, Comunitatea Politică Europeană – grup extins, care include şi state din afara UE, cum ar fi Marea Britanie sau Republica Moldova, figurează un schimb de opinii care, potrivit Comisiei Europene, ar trebui să conducă la un angajament reînnoit de sprijinire a Ucrainei, înainte de sesiunile separate privind migraţia şi securitatea economică. Acest din urmă subiect s-ar referi la o examinare mai atentă a investiţiilor străine şi la controale mai coordonate privind exporturile şi ieşirile de tehnologii către rivali precum China. Presiunea SUA pentru astfel de controale s-ar putea intensifica atunci când Trump va reveni la Casa Albă în ianuarie.

În cursul serii, cei 27 de lideri ai UE vor analiza relaţiile transatlantice, precum şi subiectul Georgia, unde partidul de guvernământ Visul Georgian, considerat din ce în ce mai pro-rus, a câştigat alegerile controversate din 26 octombrie. UE a îngheţat cererea de aderare a Georgiei din cauza preocupărilor legate de regresul democratic.

Oficialii UE speră ca rezultatul dineului liderilor UE să fie o poziţie comună de felicitare a lui Trump şi de evidenţiere a importanţei bunelor legături dintre SUA şi UE, subliniind în acelaşi timp că UE are propria agendă şi dorinţă de a respecta normele comerciale globale.

Liderii ar putea reveni la acest subiect pentru o discuţie mai substanţială atunci când se vor reuni la Bruxelles în decembrie, a declarat un înalt oficial UE.

Summitul se va încheia vineri cu o dezbatere privind competitivitatea UE, care va include o prezentare a fostului şef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în prezenţa succesoarei sale, Christine Lagarde.

La solicitarea Comisiei Europene, Draghi a redactat un raport privind modul în care UE ar trebui să menţină competitivitatea economiei sale în curs de ecologizare, pe fondul provocărilor venite din partea Chinei şi a Statelor Unite, într-o perioadă de fricţiuni globale crescute. În raportul său de aproape 400 de pagini, Draghi a afirmat că blocul are nevoie de investiţii de 750-800 de miliarde de euro pe an, însă ţările mai austere din UE au contestat ideea că o parte din aceste investiţii ar trebui să provină din activele comune ale UE.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată după invazia rusă în Ucraina, la iniţiativa preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi reprezintă o platformă de dialog politic despre pace şi securitate pe continent, dar şi despre cooperare între statele UE şi cele din afara spaţiului comunitar. Summitul inaugural al Comunităţii a avut loc la Praga, în octombrie 2022, iar cea de-a doua ediţie a fost găzduită de Republica Moldova în iunie 2023. De atunci, au mai existat încă două reuniuni, în Spania şi Marea Britanie.

Derapaj din partea unui luptător UFC, după victoria lui Trump: ‘Să nu uitaţi asta niciodată’

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele nouă luni cu 8,4%, ca serie bru