Organele de control ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor putea utiliza şi informaţii deţinute de companiile naţionale şi societăţile naţionale cu capital integral de stat, în procesul de verificare a agenţilor economici care folosesc sistemul RO e-Transport.
Guvernul a adopta, în acest sens, o ordonanţă de urgenţă, care introduce noi prevederi în ceea ce priveşte reglementarea sistemului naţional de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
„Astfel, se creează posibilitatea ca, în procesul de verificare a agenţilor economici care utilizează sistemul RO e-Transport, organele de control ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să poată utiliza şi informaţii deţinute de companiile naţionale şi societăţile naţionale cu capital integral de stat”, a spus Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la Palatul Victoria.
O altă modificare vizează instituirea unui sistem gradual de aplicare a sancţiunilor complementare confiscării, a precizat el.
Este vorba despre confiscarea într-un procent de: 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate, în cazul contribuabililor aflaţi la prima abatere; 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate, în cazul contribuabililor aflaţi la cea de-a doua abatere; şi 100% în situaţia în care operatorul economic săvârşeşte trei astfel de contravenţii.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, măsuri pentru eficientizarea sistemului RO e-Transport.
„Adoptăm şi alte măsuri, preluate tot de la mediul privat, pentru a eficientiza sistemul RO e-Transport şi a nu genera blocaje în activitatea companiilor”, a spus premierul. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)