În timpul primului său mandat, Donald Trump a insistat ca membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să atingă obiectivul de 2%. Acum că a câștigat un al doilea mandat, cheltuielile reduse pentru apărare riscă să devină o problemă sensibilă pentru administrația premierului Italiei, Giorgia Meloni.
Este puțin probabil ca Roma să respecte această cerință, întrucât estimează cheltuieli de apărare de 1,61% din PIB pentru 2027, chiar dacă 35 de miliarde de euro (37,69 miliarde de dolari) au fost deja alocate pentru apărare până în 2039, a afirmat ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, într-o audiere parlamentară.
„Obiectivul NATO este foarte ambițios și nu este în întregime compatibil cu cadrul actual de guvernanță europeană”, a spus acesta.
Într-o audiere separată, ministrul apărării, Guido Crosetto, a declarat în fața parlamentului că, probabil, va fi nevoie de mecanisme speciale pentru ca finanțarea apărării să aibă un tratament preferențial, astfel încât să nu influențeze emisiunea de datorie națională.
Datoria publică a Italiei, a doua ca mărime din zona euro după Grecia, este prognozată să ajungă la 135,8% din PIB anul acesta, în creștere de la 134,8% în 2023, și se preconizează că va atinge 137,8% în 2026, urmând să scadă marginal din 2027.
Crosetto, membru de rang înalt al partidului de dreapta Frații Italiei al lui Meloni, a solicitat „acoperire și garanții europene” pentru a reduce costul dobânzilor la orice creștere a datoriei necesare susținerii obiectivului NATO, evitând astfel impactul asupra cheltuielilor sociale.
„Acest lucru ar oferi fiecărui stat posibilitatea de a face cheltuielile de apărare complet neutre”, a declarat acesta în cadrul unei audieri în camera superioară a Senatului.