„Indiferent de deciziile pe care le vor lua Statele Unite, Franţa şi Uniunea Europeană vor rămâne pe deplin mobilizate şi angajate asupra obiectivelor climatice”, a declarat o sursă din anturajul ministrului francez pentru tranziţie ecologică, Agnes Pannier-Runacher, cu câteva zile înainte de summitul COP29 privind schimbările climatice, care va avea loc la Baku (11-22 noiembrie).
„Există un semnal politic care a fost transmis de alegerea lui Donald Trump… dar nu îmi pot imagina că ne vom reduce ambiţia colectivă şi mobilizarea colectivă”, a declarat sursa pentru jurnalişti.
„Pentru că ceea ce este bine recunoscut, de exemplu, în acordul de la Dubai (2023), este consensul ştiinţific: trebuie, de exemplu, să ne reducem emisiile cu 43% (până în 2030) dacă vrem să respectăm limita de 1,5 grade Celsius asupra căreia am convenit în cadrul acordului de la Paris şi pe care am reiterat-o constant de atunci”, a argumentat sursa citată.
Însă, premierul britanic Keir Starmer şi cel spaniol Pedro Sanchez sunt aşteptaţi la summitul liderilor din 12-13 noiembrie.
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane ar putea avea ca rezultat o retragere a Statelor Unite din acordul de la Paris privind clima, la fel ca în timpul primului său mandat, sau chiar o ieşire din Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC), o decizie mai radicală, însă şi mai complexă din punct de vedere juridic, notează AFP.