Primul raport publicat de ONG după o pauză de trei ani a folosit o metodă de calcul bazată de acordarea unui scor de la 1 până la 5 alimentelor în funcție de calităților nutritive. 5 este maximul, iar pragul de 3,5 vizează alimentele mai sănătoase.
După o analiză globală, ATNI a descoperit că nota medie este de 2,3 în țările cu venituri mai mari, dar în țările sărace, aceleași produse vândute sub același brand au obținut un scor mediu de 1,8 arată raportul citat de HotNews.ro.
„Este o imagine foarte clară că ceea ce aceste companii vând în cele mai sărace țări din lume, unde sunt din ce în ce mai prezente, nu sunt produse sănătoase”, a declarat Mark Wijne, directorul de cercetări al ATNI, într-un interviu acordat Reuters.
Calitatea nutritivă a alimentelor este un factor determinant în criza obezității, care afectează peste 1 miliard de persoane la nivel global potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cea mai mare parte din persoanele care suferă de obezitate trăiesc în țări cu venituri mici sau medii, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.