Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că suprataxarea producătorilor de energie electrică, introdusă de Guvern în 2022, este neconstituțională.
Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, a declarat vineri, citat de Agerpres, că statul a încasat din suprataxarea producătorilor de energie electrică circa 27 de miliarde lei în ultimii doi ani, respectiv 5,43 miliarde de euro, la care s-ar putea adăuga dobânzi de încă trei miliarde de lei (0,6 miliarde de euro).
Această decizie a CCR va produce efecte în sensul în care „se taie” o importantă sursă de finanţare a bugetului şi a acoperirii subvenţiilor la gaze şi electricitate.
- „Astfel, o mare întrebare se desprinde: Cum va achita statul aceste subvenţii la gaze şi energie în următoarele 5 luni şi cele istorice, după decizia Curţii? Deschiderea unor procese în instanţă de către firmele din energie care au fost obligate să achite aceste supraimpozite ilegale (conform Curţii Constituţionale), probabil vor duce la necesitatea plăţii acestor sume, dar mai ales la necesitatea obţinerii resurselor necesare. Creşterea preţurilor la gaze şi energie este unul dintre puţinele moduri de a obţine aceste fonduri”, a avertizat Chisăliţă.
„Poate pune România pe butuci”
Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu afirmă la rândul său că decizia CCR poate pune România pe butuci economic și o poate împinge în brațele Fondului Monetar Internațional.
- „Am avertizat de peste 2 ani de zile în legătură cu riscurile legate de această schemă compensare pentru toată lumea – supraimpozitare pentru unii. Din păcate, aceste avertismente, unele publice, au fost ignorate. Curtea Constituțională, după ce a rezolvat alegerile prezidențiale, poate pune România pe butuci economic, împingând-o în brațele larg deschise ale FMI. Impactul este de ordinul miliardelor. Tot respectul pentru investitorii care s-au luptat pentru drepturile lor și pentru avocații lor care și-au făcut meseria”, a declarat Nicolescu, pentru Economedia.
Ministerul Energiei face o „analiză aprofundată”
Pe de altă parte, Ministerul Energiei a transmis joi, după decizia Curţii Constituţionale, că va evalua cu atenţie toate aspectele juridice şi tehnice ale deciziei, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri.
„Ministerul Energiei subliniază importanţa unei analize aprofundate a motivării deciziei pentru a înţelege pe deplin implicaţiile acesteia asupra reglementărilor şi a mecanismelor aplicabile în sectorul energetic. Odată ce motivarea va fi disponibilă, Ministerul va evalua cu atenţie toate aspectele juridice şi tehnice ale deciziei, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri pentru a pune viitorul text de lege în acord cu prevederile Constituţiei, dar şi pentru a asigura stabilitatea pieţei de energie şi continuarea protejării consumatorilor finali”, precizează Ministerul Energiei.
Valoarea sumelor de restituit nu poate fi estimată momentan
Totuși, ministerul a dezmințit că statul va fi nevoit să restituie firmelor suma de 27 de miliarde de lei,
„Ministerul Energiei precizează că suma de 27 de miliarde de lei vehiculată în anumite articole de presă, reprezentând „suma de restituit” operatorilor economici, este una eronată. Autorii unor asemenea articole s-au referit, în mod greşit, la întreaga sumă virată în ultimii 2 ani în Fondul pentru Tranziţie Energetică – sumă care nu va fi restituită în integralitate operatorilor economici, din următoarele motive: 1. Dispoziţiile declarate neconstituţionale nu vor mai fi aplicabile în cauza în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate şi nici în cauzele aflate pe rol în faţa instanţelor judecătoreşti, în care aceste dispoziţii sunt relevante. Prin urmare, doar operatorii economici care au formulat excepţii de neconstituţionalitate cu acelaşi obiect declarat neconstituţional de Curte sau care au litigii în curs având ca obiect restituirea sumelor din Fondul pentru Tranziţie Energetică vor putea eventual beneficia de recuperarea acestor sume, dacă îndeplinesc şi celelalte condiţii solicitate de instanţa de drept comun; 2.De asemenea, pot beneficia de restituirea sumelor, cu titlu de excepţie, operatorii economici care au o hotărâre judecătorească definitivă prin care li s-au respins sumele, dar care au invocat, pe parcursul procesului, o excepţie de neconstituţionalitate cu acelaşi obiect declarat neconstituţional de Curte, având astfel deschisă calea revizuirii hotărârii judecătoreşti, conform art. 510 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedură civilă”, explică reprezentanţii ministerului.
Potrivit acestora, în prezent, „întrucât nu se cunoaşte numărul subiectelor de drept menţionate anterior şi nici cuantumul sumelor solicitate de aceşti operatori economici”, nu poate fi estimată valoarea pe care statul ar trebui să o restituie.
„Acest demers va putea fi realizat abia după publicarea motivării Curţii Constituţionale a României în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi după inventarierea tuturor litigiilor pendinte la instanţa de la care provine cauza (instanţa a quo), precum şi a celor pentru care părţile sunt repuse în termenul de revizuire, cu calcularea tuturor petitelor din cererile de chemare în judecată”, punctează aceştia.