”Sindromul Hybris se referă la persoanele care manifestă o schimbare semnificativă de personalitate în sens negativ, odată cu dobândirea unei funcții de conducere sau când acced la o poziție în societate, care le conferă putere. În literatura de specialitate care se ocupă cu studiul sistemelor de conducere, Hybris (din greac veche) este definit ca un amalgam periculos de încredere în sine , ambiție exagerată, aroganță și mândrie, care în combinație cu disprețul față de critici sau sfaturi binevoitoare conduce la supraevaluarea propriilor abilități de manager. În situația în care stilul de conducere Hybristic este neverificabil și necontrolabil, poate submina autoritatea instituției.
Analizând cariera politică a domnului Ilie Bolojan lesne se poate constata, cum și-a modificat treptat comportamentul său, trecând succesiv prin funcțiile de consilier orășenesc, consilier județean, prefect cu inițiative, apreciat, receptiv la păreri diferite de ale lui, la secretar general al guvernului, ajutat de foștii parteneri din Bihor.
După ce a fost ales primar al Oradiei s-a produs “schimbarea la față”. Spre lauda lui și în spiritul dreptății trebuie menționat că nu a devenit baron local, adică o persoană aflată într-o funcție publică importantă, care folosește puterea de care se bucură, pentru a obține foloase necuvenite.
În schimb, cu o strategie bine gândită, folosind aparent legal mari resurse publice, cu ajutorul mass-media și-a creat faima de deschizător de drumuri în absorbția de fonduri europene. Fără doar și poate, a avut câteva idei bune, dar graba să ajungă celebru, forțând impunerea propriilor idei, strică treaba. Analizând situațiile în care ulterior se iau în calcul inclusiv sancțiunile sub forma corecțiilor financiare de aproape 17 milioane de euro aplicate proiectelor europene pentru nereguli privind atribuirea lucrărilor, respectiv sumele plătite în plus de contribuabilii orădeni pentru refacerea unor lucrări executate prost de firmele de casă ale primăriei (2,6 milioane de lei reamenajarea Dealului Ciuperca), și exemplele pot continua, bilanțul nu mai este strălucitor.
Inclusiv prin modul de relaționare cu consilierii locali din opoziție, Ilie Bolojan confirm justețea diagnosticului privind sindromul Hybris. Chiar dacă consilierii locali din opozitie sau orădenii lezați în drepturi, neavând altă soluție atacă în contencios administrativ hotărârea vădit nelegală și prima instanță, pe baza raportului de expertiză judiciară, confirmă justețea demersului, juriștii unității administrativ teritoriale fac recurs ca să fie pe placul șefului. Așa se trage de timp, ca în situația unei hotărâri definitive defavorabile primăriei, din cauza prescripției să nu poată fi recuperat prejudiciul de la persoanele responsabile.
Înconjurat de yesmeni și subalterni docili, cei cu personalitate l-au părăsit, Ilie Bolojan forțează impunerea propriei variante cu ajutorul necondiționat al consilierilor liberali, care în virtutea disciplinei de partid votează toate ideile sale. Acestea ori în final nu se materializează (Alianța Vestului care nici măcar nu a fost înregistrată la tribunal), ori din start pot fi ușor demonstrate ca nerealizabile sau neeconomicoase, cum ar fi înființarea companiei aeriene orădene. Important este să se vorbească în mass-media de inițiativele lui Ilie Bolojan”, scrie Lakatos, pe blogul personal.