Poliţia antirevoltă din Amsterdam a intervenit duminică pentru a dispersa o demonstraţie pro-palestiniană, după ce justiţia a susţinut decizia autorităţilor de a interzice protestele, în urma violenţelor din această săptămână în care au fost vizaţi suporteri de fotbal israelieni, relatează Reuters.
Sute de demonstranţi au sfidat interdicţia şi s-au adunat duminică în piaţa Dam din capitala olandeză, cerând încetarea violenţelor în Gaza şi scandând „Eliberaţi Palestina”.
Heavy handed Amsterdam police kettle protestors & confiscate flags during peaceful protests in Dam Square
— NighSide (@NighSide)
Însă, după ce un tribunal local a aprobat interdicţia autorităţilor oraşului, poliţia a intervenit, cerând protestatarilor să plece. Mai multe persoane au fost târâte de poliţie, potrivit unui jurnalist Reuters aflat la faţa locului.
Interdicţia de trei zile a fost impusă începând de vineri, după atacurile asupra suporterilor israelieni de fotbal care au urmat unui meci de fotbal disputat joi între Maccabi Tel Aviv şi Ajax Amsterdam. Cel puţin cinci persoane au fost rănite după ce suporterii israelieni au fost atacaţi de ceea ce primarul oraşului Amsterdam, Femke Halsema, a descris drept „brigăzi antisemite”.
Procurorii au declarat sâmbătă seara că patru suspecţi rămân în arest pentru suspiciuni de acte violente, inclusiv doi minori, şi că 40 de persoane au fost amendate pentru tulburarea liniştii publice şi 10 pentru infracţiuni, inclusiv vandalism. Ei au adăugat că se aşteaptă să facă mai multe arestări.
Un grup mare de suporteri ai Maccabi apare într-un videoclip postat online de site-ul de ştiri Bender înarmându-se cu bastoane, ţevi şi pietre şi ciocnindu-se de două ori cu adversarii atunci când au mărşăluit în oraş după meci.
Şeful poliţiei locale, Olivier Dutilh, a declarat duminică în faţa instanţei că interdicţia este încă necesară, deoarece incidente antisemite au fost raportate şi sâmbătă seara, a relatat postul local de televiziune AT5. Dutilh a declarat în faţa instanţei că oamenii au fost scoşi afară din taxiuri şi intimidaţi de alte persoane care le-au cerut să le vadă paşapoartele pe străzi.
Ţările de Jos au înregistrat o creştere a incidentelor antisemite de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut.