Aproximativ 200 de plicuri cu vot prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale au fost primite şi sunt „în aşteptare” până la momentul în care vor fi numărate voturile, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.
El a susţinut, alături de ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, o conferinţă de presă pe tema alegerilor din străinătate pentru preşedintele României, respectiv pentru membrii Legislativului român.
Greblă a spus că ţara noastră are un număr record de secţii de votare organizate pentru diaspora.
„După verificările sumare pe care le-am făcut, nicio ţară nu deschide peste 950 de secţii de votare peste hotare când organizează scrutinuri”, a arătat preşedintele AEP.
El a adăugat că 6.650 de cetăţeni au primit plicuri pentru votarea prin corespondenţă, iar aceştia trebuie să îşi trimită opţiunea cel mai târziu cu două zile înainte de începerea votului fizic, pentru a fi recepţionate în timp util. În caz contrar sau în cazul în care cetăţenii din străinătate semnalează că au votat greşit prin corespondenţă, aceştia pot vota la urne, în cea mai apropiată secţie de votare din ţara de reşedinţă.
Deşi cetăţenii din străinătate au mai multe zile la dispoziţie pentru a vota, doar în ultima zi va fi prelungit programul, în cazul în care mai sunt persoane care doresc să îşi exprime opţiunea electorală. „Nu cred să existe vreun cetăţean care să vrea să voteze şi să nu poată”, a afirmat Greblă.
Ministrul Afacerilor Externe a atenţionat că există 11 secţii de votare care vor avea adrese diferite în cele trei rânduri de alegeri, iar acestea sunt în Finlanda, Franţa, Spania, Marea Britanie. Luminiţa Odobescu a menţionat că adresa unor secţii de votare din Spania s-a schimbat, din cauza inundaţiilor din această ţară.
Odobescu a făcut apel la cei din străinătate să consulte listele cu secţiile de vot şi să aibă cu ei documentele necesare care le acordă dreptul de a-şi exprima opţiunea electorală.
Dintre cele 950 de secţii de votare, 140 au fost desemnate să gestioneze plicurile cu voturi prin corespondenţă, majoritatea aflându-se lângă reprezentanţele diplomatice ale României, a arătat ea.
Totodată, ministrul român de Externe a spus că toate secţiile de votare din străinătate vor fi monitorizate video permanent.
Săptămâna aceasta se încheie distribuţia buletinelor de vot pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi pentru alegerile parlamentare, precum şi a celorlalte materiale necesare – ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea „VOTAT”, timbrele autocolante, procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votului.
Pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale în cadrul secţiilor de votare organizate în străinătate sunt distribuite în total 3.600.000 de buletine de vot, 9.120 de ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi 2.914.000 de timbre autocolante. Pentru alegerile parlamentare sunt expediate 3.070.000 de buletine de vot, 9.210 de ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi 2.680.000 de timbre autocolante.
Lista celor 950 de secţii de votare organizate în străinătate şi adresele sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/lista_sectii.pdf.
Cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12,00 şi 21,00, sâmbătă, 23 noiembrie, şi duminică, 24 noiembrie, între orele locale 7,00 şi 21,00.
Cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare la oricare din secţiile de votare organizate în afara ţării fie pe baza paşaportului simplu, simplu temporar sau simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu (dacă au domiciliul în străinătate), fie, dacă au reşedinţa în străinătate, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, şi a unui document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate.
Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe: www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/pdf_2024/anexa_consolidata_la_omae_373-2024_cu_omae_507-2024.pdf.
Votarea în străinătate la alegerile parlamentare are loc pe parcursul a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, şi duminică, 1 decembrie 2024, între orele locale 7,00 şi 21,00. AGERPRES/(A, AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Citeşte şi: