Irakul este pe cale să permită bărbaților să se căsătorească cu fetițe care au doar 9 ani. Explicația halucinantă a coaliției de guvernământ

Parlamentul Irakului, dominat de o coaliție de partide musulmane șiite conservatoare, se pregătește să voteze o modificare care ar anula „legea statutului personal” a țării, notează The Telegraph.

Legislația, cunoscută și sub numele de Legea 188, a fost salutată ca una dintre cele mai progresiste din Orientul Mijlociu atunci când a fost introdusă în 1959 și oferă un set de reguli generale care guvernează afacerile familiilor irakiene, indiferent de secta lor religioasă. Pe lângă scăderea vârstei legale pentru căsătorie, amendamentul ar elimina și drepturile femeilor la divorț, custodia copilului și moștenire.

Coaliția de guvernământ susține că această măsură se aliniază unei interpretări stricte a legii islamice și are ca scop protejarea fetelor tinere de „relații imorale”.

Nu este prima dată când partidele șiite din Irak încearcă să modifice legea statutului personal – încercările de a o schimba au eșuat în 2014 și 2017, în mare parte din cauza reacțiilor puternice din partea femeilor irakiene.

Însă coaliția are acum o majoritate largă în parlament și este pe punctul de a trece amendamentul, a declarat Dr. Renad Mansour, cercetător principal la Chatham House.

„Este cel mai aproape de a fi adoptat,” a spus el pentru The Telegraph.

„Are mai mult elan decât oricând, în principal din cauza partidelor șiite,” a adăugat el. „Nu sunt toate partidele șiite, ci doar cele specifice care au putere și care chiar îl promovează.”

Dr. Renad a mai precizat că amendamentul propus face parte dintr-o mișcare politică mai amplă a grupurilor islamiste șiite de a „consolida puterea” și de a recâștiga legitimitatea. „Accentul pus pe latura religioasă este o modalitate prin care acestea încearcă să recâștige o parte din legitimitatea ideologică, care a scăzut în ultimii ani,” a spus el pentru sursa citată.

Nu este încă clar când amendamentul va fi prezentat parlamentului pentru vot, dar ar putea avea loc în orice moment, a spus el.

Experți și activiștii spun că amendamentul ar șterge efectiv cele mai importante drepturi ale femeilor din țară. „Amendamentul nu doar că ar submina aceste drepturi,” a spus Sarah Sanbar, cercetător la Human Rights Watch pentru Irak. „Le-ar șterge complet.”

Athraa Al-Hassan, consilier juridic internațional pentru drepturile omului și director al organizației Model Iraqi Woman, a declarat pentru The Telegraph că este „îngrijorată” că sistemul de guvernare al Irakului va fi înlocuit cu un nou sistem cunoscut sub numele de „Tutela Juristului” – un sistem șiit care pune conducerea religioasă deasupra statului.

Irakul are deja rate ridicate de căsătorii între minori. Conform Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (Unicef), aproximativ 28% dintre femeile din Irak sunt căsătorite până la vârsta de 18 ani. Acest lucru se datorează unei lacune în legea statutului personal, care permite liderilor religioși, în locul instanțelor, să oficieze mii de căsătorii anual – inclusiv cele în care sunt implicate fete de numai 15 ani, cu permisiunea tatălui.

Aceste căsătorii sunt răspândite în comunitățile șiite extrem de conservatoare și sărace economic din Irak. Dar, deoarece nunțile nu sunt recunoscute legal, fetele și copiii lor sunt privați de o multitudine de drepturi. De exemplu, spitalele pot refuza internarea femeilor pentru naștere fără un certificat de căsătorie.

Amendamentul ar legitima aceste căsătorii religioase, punând fetele tinere într-un risc crescut de violență sexuală și fizică, precum și în situația de a fi lipsite de acces la educație și locuri de muncă, conform Human Rights Watch.

Panică pentru pasagerii din 2 avioane: Bărbați înarmați au început să tragă asupra lor în Haiti

Reglementarea lucrului la distanţă şi impozitarea muncii transfrontaliere, subiecte ce preocupă tot mai mult Comisia Europeană (consultanţi)