Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, deschide Profit Financial.forum, pe 28 noiembrie

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, deschide Profit Financial.forum, programat să fie organizat de Profit.ro pe 28 noiembrie.
Evenimentul, la care vor fi prezenţi conducătorii celor mai mari companii din domeniu alături de autorităţile statului, va fi transmis în direct atât pe platformele Profit.ro, cât şi la postul de televiziune Prima News.

Economia nu are niciodată viaţă simplă după un an electoral încărcat. Se pregăteşte să suporte, în 2025, şi preţul reformelor amânate şi costul măsurilor din anul alegerilor.

Antreprenori, manageri de companii şi instituţii financiare încearcă să anticipeze măsurile cu care statul, din nevoia de a-şi corecta deficitele, le va afecta activitatea şi planurile de business.

Indiferent de provocările acestei perioade, finanţarea prosperităţii economice este aşteptată tot de la sistemul bancar, de la piaţa de capital şi de la cea a asigurărilor. veste bună şi un punct de stabilitate într-un an ce se anunţă complicat economic este sănătatea sistemului financiar, mult întărit comparativ cu anii anteriori.

Băncile şi-au consolidat bilanţurile, au obţinut rezultate foarte bune, care le permit să susţină finanţări în economia reală.

Bursa şi-a văzut lichiditatea îmbunătăţită, iar piaţa de asigurări a depăşit momentele dificile şi caută să se reaşeze pe temelii sănătoase.

Creditarea dă semne clare de redresare, după o perioadă de declin, când persistenţa inflaţiei ridicate a pus presiune pe veniturile disponibile.

Populaţia şi firmele s-au dovedit mult mai pregătite decât în trecut pentru a se adapta dificultăţilor, astfel încât creditele neperformante au rămas, cel puţin până acum, reduse.

Finanţarea companiilor se redresează, însă, mult mai lent, într-un context în care afacerile locale au mare nevoie de capitalizare. Costul finanţărilor contează, iar deciziile privind dobânzile sunt măsurate cu prudenţă de băncile centrale, deoarece trebuie să ţină în echilibru, într-o balanţă fragilă, şi necesitatea reducerii inflaţiei şi reducerea riscului unei recesiuni.

Problemele finanţelor publice, marcate de o imensă povară a deficitului bugetar, ameninţă să se transmită cel mai puternic mai departe în economie.

Mediul de afaceri şi pieţele financiare au fost deja afectate de câteva pachete de măsuri fiscale, care nu au reuşit decât să peticeascăfinanţele publice.

Creşteri noi de taxe şi impozite în 2025 sunt considerate inevitabile de majoritatea analiştilor şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.

Băncile nu au fost ferite nici ele de surprize fiscale. “Cadoul” impozit special de 2% din cifra de afaceri, care se adaugă impozitului pe profit, riscă să se permanentizeze, deşi trebuia să fie o măsură de criză temporară. Până acum, bancherii s-au adaptat cântărind atent cât din costurile suplimentare pot transmite mai departe clienţilor, deoarece şi ei au fost afectaţi într-operioadă complicată economic.

Piaţa de capital, cea a asigurărilor, precum şi fondurile de pensii pot fi deopotrivă afectate de măsurile fiscale, dacă îşi vor vedea subminate din nou perspectivele de dezvoltare.

Dincolo de incertitudinile acestei perioade, soluţiile redresării şi creşterii economice, într-un mediu dificil, nu pot funcţiona decât implicând pieţele financiare, indiferent că este vorba de demersuri din zona programelor guvernamentale de sprijin sau de iniţiative ale sectorului privat.

Pe ultima sută de metri, speranţe pentru creşterea viitoare sunt puse în finanţările ce vor fi atrase prin PNRR, plan în care implicarea sistemului bancar este esenţială. Programul are, însă, întârzieri în implementare şi eforturi substanţiale sunt necesare pentru a nu bifa din nou, ca în trecut, o nouă pierdere a fondurilor şi a oportunităţilor de dezvoltare.

Într-o perioadă marcată de incertitudine, din care nu lipsesc nici tensiunile geopolitice sau apropierea războaielor, managerii instituţiilor financiare caută soluţii nu doar pentru adaptarea la contextul economic, social şi politic dificil, ci mai ales pentru reinventare şi inovare într-o lume aflată în rapidă schimbare tehnologică.

Pentru o dezbatere consistentă despre evoluţiile şi perspectivele finanţării economiei, Profit.ro îşi propune să reunească lideri ai pieţelor financiare şi autorităţilor din domeniu: din conducerea Băncii Centrale, a Guvernului, Ministerului de Finanţe, Autorităţii de Supraveghere Financiară, manageri de top din bănci comerciale, companii din piaţa de capital, asigurări şi administratori de fonduri, în cea de-a şasea ediţie a Forumului Financiar.

Profit.ro Financial Forum va fi structurat în două părţi: una dedicată pieţei bancare, principalul finanţator al economiei româneşti, şi alta dedicată fondurilor de investiţii şi de pensii, bursei şi asigurărilor, sectoare care adaugă la complexitatea problemelor de finanţare din actualul context economic.  

TEME DE DISCUŢIE:

Panel 1:

Provocări pentru finanţările bancare Ce efecte vor avea noile măsuri fiscale în sistemul bancar.

Perspectiva pieţei bancare asupra incertitudinilor bugetare şi macroeconomice Evoluţia indicatorilor bancari.

Perspective de creştere pentru creditare şi economisire. Implicaţiile creşterii dobânzilor. Schimbări în evaluarea riscurilor. Consolidare în sistemul bancar.

Perspective pentru băncile mari şi pentru cele mici după un recent val de fuziuni şi achiziţii. Impactul modificărilor legislative care vizează sistemul bancar.

Cum s-a schimbat relaţia clienţilor cu banca. Perspectiva programelor guvernamentale de garantare, care susţin mare parte din creditele bancare.

Ce merge bine şi ce îmbunătăţiri sunt necesare. Susţinerea antreprenoriatului de către bănci. Cum continuă transformarea reţelele bancare şi digitalizarea serviciilor.

Produsele bancare ale viitorului, inovaţiile care schimbă piaţa. Perspectivele profitabilităţii băncilor, după o perioadă cu rezultate de excepţie. Perspective pentru politica monetară şi de supraveghere a băncii centrale.

Finanţarea marilor proiecte de infrastructură şi strategice. Provocări pentru finanţarea statului, în epoca deficitelor uriaşe. Provocări de Securitate cibernetică.

Panel 2:

Provocări pentru piaţa de capital  Evoluţii şi perspective pentru bursă. Cum a valorificat bursa oportunităţile apărute după câştigarea statutului de piaţă emergentă?

Cum afectează tensiunile internaţionale piaţa de capital românească? Ce măsuri la nivelintern pot atenua problemele? Provocări pentru lichiditatea bursieră.

Listări noi. Impedimente şi soluţii. Noi măsuri necesare pentru a dezgheţa şi mai mult piaţa ofertelor primare Impactul noilor măsuri fiscale asupra pieţelor.

Cum va influenţa noul regim fiscal atractivitatea pieţei şi cum poate fi lărgită baza investitorilor individuali?

Cum pot fi convinşi investitorii individuali să vină pe piaţa de capital, pentru a avea acces la randamente maibune, într-un context în care dobânzile cresc şi în piaţa bancară.

Efectele măsurilor fiscale în piaţa pensiilor private. Mai este suficient pragul actual de deductibilitate a contribuţiilor, neschimbat din 2009, pentru a susţine dezvoltarea pieţei Provocări pentru plasamentele fondurilor private de pensii pe pieţe volatile.

Transformări în politica de investiţii şi modificări necesare în legislaţie pentru fondurile de pensii. Cum pot capacita fondurile de investiţii resursele disponibile ale românilor în aceastăperioadă dificilă?

Depăşirea blocajelor în piaţa obligaţiunilor. Provocări pentru portofoliile de titluri de stat şi obligaţiuni în contextul creşterii dobânzilor.

Cum va arăta piaţa derivatelor şi pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori?

Îmbunătăţirea educaţiei financiare – una dintre priorităţile pieţelor financiare nebancare

Panel 3 

Provocări pentru piaţa asigurărilor Ce impact are criza asupra activităţii asiguratorilor? Către ce poliţe se îndreaptă clienţii?

Perspective pentru asigurările de sănătate, în contextul schimbării comportamentuluiclienţilor după criza sanitară.

Soluţii pentru ca piaţa să nu mai fie dominată covârşitor de asigurările obligatorii. Protecţia vieţii şi sănătăţii (voluntară) vs protecţia bunurilor (impsă prin lege).

Provocări pentru piaţa RCA: Cum poate redeveni profitabilă? Efectul schimbărilor legislative frecvente.

Unde se întâlnesc părţile intrate uneori, din păcate, în conflict: asigurătorii  –  service-urile – clienţii.

Va continua digitalizarea asiguratorilor şi după măsurile forţate de pandemie?

Care va fi impactul temperării cererii de credite asupra asiguratorilor?

 

Cel puţin 35 de morţi şi 43 de răniţi în sudul Chinei, în atacul cu o maşină la un centru sportiv, la Zhuhai, în timp ce victimele se antrenau, anunţă poliţia locală

Maramureş: Un bărbat a rămas fără 4.900 de lei după ce s-a lăsat convins de un fals broker să instaleze pe telefonul mobil o aplicaţie. Infractorii i-au transferat banii din cont, fără acordul lui