SN Nuclearelectrica SA (SNN) şi Framatome colaborează pentru producerea izotopului medical Luteţiu-177 (Lu-177) la centrala nucleară Cernavodă, acesta fiind utilizat pentru o serie de tratamente vitale împotriva cancerului, a anunţat marţi Nuclearelectrica, într-un comunicat transmis AGERPRES.
În cadrul unei ceremonii găzduite de Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery, la Reşedinţa Franţei, SN Nuclearelectrica SA şi Framatome au semnat oficial Acordul de Colaborare pentru producerea izotopului medical Luteţiu-177 la Cernavodă.
„Implicarea Nuclearelectrica în acest proiect de anvergură aduce România în elita industriei nucleare mondiale, preocupată nu doar de producţia de energie curată, ci şi de soluţii de sănătate inovative. Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu susţine cu fermitate acest proiect, precum şi toate iniţiativele care îmbunătăţesc calitatea vieţii oamenilor, inclusiv prin descoperirea şi introducerea tratamentelor medicale de ultima generaţie”, a afirmat şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, cu acest prilej.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că România face astfel un pas important în direcţia dezvoltării medicinei nucleare şi a asigurării accesului pacienţilor la tratamente avansate împotriva cancerului. „Producţia izotopului Lutetiu-177 reprezintă o realizare esenţială pentru sănătatea publică, întrucât acest radioizotop permite terapii moderne, care vizează direct celulele canceroase, oferind astfel un tratament precis şi minim invaziv. Acest proiect reflectă angajamentul României de a sprijini cercetarea şi inovarea în domeniul tehnologiilor aplicate în medicină, consolidând capacitatea noastră de a răspunde nevoilor naţionale şi regionale de radioizotopi. Într-o perioadă în care cererea globală de astfel de resurse este în creştere, este esenţial ca România să contribuie la dezvoltarea şi diversificarea acestor soluţii vitale pentru pacienţi”, a subliniat Rafila.
Potrivit ambasadorului Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery, România şi Franţa împărtăşesc de zeci de ani o viziune comună asupra energiei nucleare şi a contribuţiei acesteia la decarbonizare şi asigurarea independenţei energetice. „Această colaborare referitoare la Luteţiu-177 reprezintă un pas semnificativ înainte, demonstrând angajamentul ţărilor noastre de a lucra împreună pentru a promova autonomia europeană în ceea ce priveşte izotopii medicali. De asemenea, colaborarea aceasta evidenţiază un aspect pozitiv care este adesea subestimat în sectorul nuclear: potenţialul său de inovare şi rolul său esenţial în medicina nucleară”, a subliniat ambasadorul.
Luteţiu-177, crucial în tratamentele oncologice avansate, va fi produs cu ajutorul tehnologiei Framatome. Evenimentul a subliniat angajamentul comun pentru sănătatea publică, contribuind la combaterea cancerului prin soluţii medicale nucleare avansate, marcând o etapă semnificativă în domeniul medicinei nucleare din România.
„Acest parteneriat cu Framatome pentru producerea Luteţiului-177 demonstrează dedicarea noastră de a susţine inovaţia în medicina nucleară şi de a contribui la tratamente avansate împotriva cancerului. Prin această iniţiativă, România se aliniază eforturilor internaţionale de a dezvolta soluţii medicale mai eficiente pentru pacienţii din întreaga lume”, a afirmat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.
Recent, cele două societăţi au anunţat finalizarea cu succes a unui studiu de fezabilitate comun care a demonstrat adecvarea tehnologiei Framatome pentru iradierea Ytterbium-176 la Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă, la standardul tehnic de piaţă necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe bază de luteţiu.
Framatome şi SNN avansează în prezent cu faza de inginerie detaliată şi industrializare, având ca obiectiv obţinerea primelor loturi de producţie pentru fabricarea produselor radiofarmaceutice în 2028.
„Tehnologiile nucleare joacă un rol crucial în asistenţa medicală modernă. Ele sunt esenţiale în lupta împotriva cancerului, iar Framatome are o prezenţă de lungă durată în domeniul sănătăţii”, a declarat Bernard Fontana, CEO Framatome.
Acest proiect vizează, de asemenea, asigurarea unei rezerve adecvate de Lu-177 pentru a satisface nevoile interne ale României în ceea ce priveşte producţia şi furnizarea de produse radiofarmaceutice. Lu-177 este un radioizotop emiţător beta utilizat în terapia cu radionuclizi ţintiţi pentru tratamentul cancerului de prostată şi în multiple dezvoltări radiofarmaceutice în tratamentul cancerului. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând neafectate celulele sănătoase. Tehnologia de producţie a izotopului deţinută de Framatome a permis prima producţie comercială la scară largă de Lu-177 într-un reactor energetic în iunie 2022.
Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013. Centrala nucleară (CNE) Sucursala Cernavodă exploatează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziţionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.
Framatome este un lider internaţional în domeniul energiei nucleare, recunoscut pentru soluţiile sale inovatoare, digitale şi cu valoare adăugată pentru flota nucleară globală. AGERPRES/(AS – autor: Cristian Anghelache, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)