Furnizorii de servicii medicale din judeţ au transmis DSP Olt, în contextul în care la finalul lunii septembrie a început perioada de supraveghere a gripei şi infecţiilor respiratorii, că în perioada 4 – 10 noiembrie au fost înregistrate patru cazuri de gripă confirmate prin teste antigenice rapide, 226 de cazuri de pneumonie şi 441 cazuri de infecţii respiratorii acute.
Mai mult de o treime dintre pacienţii cu pneumonie (93) au necesitat internare, a mai informat sursa citată, rata de internare (41%) fiind printre cele mai ridicate raportate până în prezent în cazul acestei boli.
DSP Olt a transmis o serie de recomandări pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, inclusiv a gripei, menţionând evitarea aglomerărilor, a contactului cu persoane bolnave, folosirea batistei de unică utilizare, menţinerea copiilor bolnavi la domiciliu pentru a evita transmiterea bolii în comunitate, adoptarea unei vestimentaţii adecvate sezonului, prezentarea la medic în cazul apariţiei unor simptome compatibile cu gripa.
Totodată, DSP Olt a informat că în judeţ până în prezent au fost vaccinate antigripal aproape 28.000 de persoane şi susţine recomandarea că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă măsură de profilaxie.
Persoanele cu vârste de peste 65 de ani, copiii, gravidele, personalul medico-sanitar şi auxiliar şi persoanele cu afecţiuni cronice beneficiază de o compensare completă a preţului de referinţă al vaccinului, iar celelalte persoane beneficiază de compensare de 50% din preţul de referinţă al vaccinului.