Autorităţile talibane execută un bărbat în public, a şase execuţie în tei ani

Autorităţile talibane au ucis miercuri prin împuşcare cu trei gloanţe un bărbat condamnat la moarte cu privire la omor, pe un stadion în estul Afganistanului – a şasea execuţie publică de la revenirea lor la putere în 2021, potrivit unui bilanţ AFP.

Bărbatul a fost executat miercuri dimineaţa pe Stadionul de fotbal din Gardez, capitala provinciei Paktia, plin de mii de persoane venite să asiste la această execuţie.

”Este un ordin al lui Allah, suntem musulmani şi trebuie să-l îndeplinim”, a declarat AFP Sayedullah, care se afla în tribunele acestui stadion cu 15.000 de locuri.

”Înainte asta nu se aplica şi era dezordine. Azi, din fericire, suntem într-un sistem islamic”, a continuat el, în contextul în care Republica islamică îndepărtată de talibani de la putere în 2021 a efectuat rar execuţii în cei 20 de ani de putere.

Mobin, alt spectator la execuţie, a declarat că vede ”beneficiile” acesteia. ”Nimeni nu va mai vrea să omoare pe nimeni şi nimeni nu va mai ucide” după această pedeapsă publică, a declarat el AFP.

Marţi, guvernoratul le-a cerut pe reţele de socializare locuitorilor ”să participe la eveniment”. Mai mulţi miniştri şi conducători provinciali au fost prezenţi pe stadion.

Ordinul execuţiei a fost semnat de către liderul suprem al talibanilor, emirul Hibatullah Akhundzada, care trăieşte izolat în fieful său, Kandahar (sud), şi care guvernează ţara prin decrete sau instrucţiuni, anunţă într-un comunicat Curtea Supremă.

Tribunale de diverse instanţe au examinat în prealabil ”foarte minuţios şi în mai multe rânduri” dosarul, precizează Curtea.

Familia victimei a fost consultată pentru a se afla dacă îl iartă pe condamnat. În urma refuzului acesteia, execuţia a fost ordonată în virtutea principiului islamic ”qisas” – legea talionului -, ptorivt aceleiaşi surse.

O armă a fost înmânată pe stadion unui membru de sex masculin al acestei familii, care a tras în trei rânduri în condamnat.

Acesta a fost găsit vinovat de omor, comis înainte de preluarea puterii de către talibani.

În februarie, trei bărbaţi au fost executaţi în aceeaşi săptămână, doi la Ghazni (est) şi unul la Sheberghan (nord). Mai înainte, un bărbat a fost executat prin împuşcare în decembrie 2022, iar altul în iunie 2023. Toţi au fost condamnaţi cu privire la ”omor”.

”PÂNĂ LA MOARTE”

Execuţiile publice erau curente în primul regim taliban, în perioada 1996-2001. Condamnaţi erau cel mai adesea omorâţi prin împuşcare sau lapidare, în funcţie de infracţiunile de care erau acuzaţi.

Una dintre cele mai marcante imagini a primului lor regim rămâne cea din 1999 a execuţiei unei femei care purta o burqa, pe un mare stadion, la Kabul, în faţa a mii de spectatori. Ea a fost găsită vinovată de faptul că şi-a ucis soţul.

Începând din august 2021, autorităţile procedează cu regularitate la flagelări publice cuprivire la alte infracţiuni penale, de exemplu furt, adulter sau consum de alcool.

Emirul Hibatullah Akhundzada declara în august, la marcarea a trei ani de la cucerirea Kabului, că aplicarea legii islamice este ”o responsabilitate până la moarte”.

La puţin timp după aceea, autorităţile anunţau o nouă lege a ”răspândirii virtuţii şi reprimării viciului” care reglementează toate aspectele vieţii sociale şi private a afganilor în baza unei interpretări ultrarigoriste a legii islamice.

Aceste zone de umbră, considerate îngrijorătoare de către apărătorii drepturilor omului, au provocat un val de condamnări ale comunităţii internaţionale, care nu recunoaşte puterea talibană.

ONU acuză la rândul său autorităţile de instaurarea unui ”apartheid al genului” în această ţară cu 45 de milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din lume, afectată de o creştere economică anemică, un şomaj uriaş şi o gravă criză umanitară.

Cazul băiatului de 16 ani mort la Spitalul Judeţean Gorj – Reacţia unui medic de gardă: Lista cu „nu avem” devine îngrijorător de lungă

Lordul Primar al Londrei, Alastair King: Relaţia dintre România şi Regatul Unit datează de sute de ani