Un amplu exerciţiu interinstituţional, al cărui scenariu a vizat o intervenţie în urma unui cutremur, a avut loc, joi, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din municipiul Miercurea-Ciuc, în organizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.
Biroul de Presă al instituţiei a informat că scenariul exerciţiului a presupus simularea unui cutremur, care a dus la avarierea clădirii unităţii de învăţământ, 12 persoane fiind surprinse în interior, zece dintre acestea fiind rănite.
Scenariul a fost completat de un incendiu izbucnit din cauza defecţiunilor electrice, la etajul II al clădirii, un angajat fiind surprins în interiorul unei săli de clasă.
Foto: (c) ISU Harghita
Drept urmare, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie.
Pe timpul exerciţiului, pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului, căutarea şi salvarea persoanelor surprinse de seism şi acordarea primului ajutor medical răniţilor. La fel ca în situaţiile reale, echipajele medicale, echipajele de paramedici SMURD, ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) şi voluntari Crucea Roşie au acţionat pentru salvarea persoanelor, trierea şi acordarea primului ajutor calificat în Postul Medical Avansat şi transportarea acestora la spital, menţionează sursa citată.
De asemenea, s-a impus şi intervenţia jandarmilor şi poliţiştilor, pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică.
„A fost nevoie de intervenţia coordonată a tuturor instituţiilor cu rol în gestionarea acestor situaţii de urgenţă, prin punerea în aplicare a Planului Roşu de intervenţie, de realizarea unui punct medical avansat care să asigure trierea victimelor înainte de transportarea la spital, asigurarea unui număr suficient de forţe şi mijloace de intervenţie şi de luarea măsurilor care să conducă la salvarea tuturor persoanelor implicate. Având în vedere numărul mare de victime, s-a declanşat Planul alb la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. În apropierea obiectivului, a fost amplasat şi un Centru de Asistenţă Implicaţi, unde specialişti psihologi au acordat asistenţă psihologică persoanelor afectate”, a informat ISU Harghita.
Sursa citată a precizat că s-a intervenit cu o autospecială de descarcerare, trei autospeciale de stingere, o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime, un punct de comandă mobil, două autospeciale de primă intervenţie, două autocamioane cu containere multirisc, cinci ambulanţe SMURD, o autospecială pentru transport personal şi victime multiple şi Postul Medical Avansat.
În sprijinul salvatorilor, au fost solicitate ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, echipaje de poliţie, jandarmi, specialişti psihologi şi voluntari din cadrul Crucii Roşii.
„Prin situaţiile tactice complexe ale exerciţiului s-a urmărit antrenarea tuturor forţelor de intervenţie implicate (pompieri, paramedici, personal medical UPU-SMURD, al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi SAJ, specialişti psihologi, poliţişti, jandarmi şi voluntari Crucea Roşie), pentru a le pregăti pentru intervenţia în situaţii reale”, a transmis ISU Harghita.
Conform aceleiaşi surse, peste 600 de elevi, cadre didactice şi personal auxiliar au învăţat ce trebuie să facă în cazul producerii unui cutremur.
Foto: (c) ISU Harghita
„Siguranţa copiilor este prioritară şi de aceea, atât cadrele didactice, cât şi elevii trebuie să acorde o atenţie deosebită pregătirii pentru diverse situaţii de urgenţă. Peste 600 de elevi, cadre didactice şi personal auxiliar au învăţat, astăzi, ce trebuie să facă în cazul producerii unui cutremur. Astfel de evenimente sunt imprevizibile şi de aceea fiecare persoană trebuie să cunoască măsurile de protecţie în caz de cutremur şi regulile ce trebuie respectate, atât înainte de producerea acestuia, cât şi pe timpul sau după ce mişcarea seismică a trecut. (…) Exerciţiul, la care au participat reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea unor astfel de situaţii de urgenţă, a urmărit testarea Planului Roşu de Intervenţie, verificarea timpilor de răspuns a forţelor implicate şi îmbunătăţirea colaborării interinstituţionale pe timpul intervenţiei”, se mai arată în informarea ISU Harghita. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)