Sursa citată a republicat o notă analitică neclasificată pregătită pentru Ministerul Apărării al Ucrainei. Se spune că Kievul ar putea, cel puțin teoretic, să construiască rapid un focos nuclear de plutoniu relativ simplu prin preluarea materialului din combustibilul uzat de la centralele sale nucleare – similar cu cel cu care Statele Unite au atacat Japonia.
„Construirea unei simple bombe atomice, așa cum au făcut Statele Unite ca parte a Proiectului Manhattan, nu ar fi o sarcină dificilă 80 de ani mai târziu”, se spune în document, relatează BBC.
Autorul raportului, Oleksiy Yezhak, șeful departamentului de la Institutul Național pentru Studii Strategice din Ucraina, consideră că acest lucru ar fi suficient pentru a distruge o bază aeriană rusească sau instalații industriale.
Articolul a fost publicat cu o zi înainte sub titlul „Opțiunea nucleară a lui Zelenski: Ucraina este la câteva luni distanță de a deține o bombă„. Seara târziu, Ministerul de Externe ucrainean a emis un punct de vedere, în care respinge un astfel de plan.
Ce a spus Kievul?
Ucraina nu va construi arme nucleare și va respecta prevederile Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, a scris purtătorul de cuvânt al ministerului, Georgy Tykhy.
„Ucraina este angajată în TNP; nu posedăm, nu dezvoltăm și nu vom achiziționa arme nucleare. Ucraina cooperează îndeaproape cu AIEA și este pe deplin transparentă pentru monitorizarea acesteia, care exclude utilizarea materialelor nucleare în scopuri militare”, a spus el.
De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a declarat în mod repetat, fără dovezi, că Kievul s-ar putea pregăti să lanseze un program militar nuclear, scrie BBC.
Ce spun experții?
Experții în descurajare nucleară au criticat sugestia. Pavel Podvig, șeful proiectului de armament nuclear: „acest plutoniu este combustibil nuclear uzat, iar pentru a-l reprocesa în arme, ai nevoie de o instalație de reprocesare, pe care Ucraina nu o are”.
Podvig a remarcat, de asemenea, că Ucraina are așa-numitele „garanții AIEA” – un set de măsuri ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru a supraveghea punerea în aplicare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.
Ucraina este într-adevăr obiectul unei atenții deosebite din partea AIEA, totuși, dintr-un motiv diferit – inspectorii agenției monitorizează situația la trei centrale nucleare din țară. În septembrie, agenția a extins misiunea prin creșterea numărului de inspectori pentru a monitoriza situația la stațiile electrice asociate cu centralele nucleare.
În orice caz, reprezentanții AIEA sunt prezenți la centralele nucleare din Ucraina și ar fi foarte dificil să ascundem tipul de activitate descris în raport.
La rândul său, expertul american în neproliferare Jeffrey Lewis, profesor la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare, crede că Ucraina ar putea construi o astfel de centrală, dar în practică ar necesita mult timp și investiții mari.
În același timp, o astfel de centrală ar deveni o țintă pentru loviturile rusești și, dacă ar încerca să o plaseze în subteran, ar complica și mai mult proiectul și l-ar face și mai scump.